Pred leti so nam politiki (ob podpori vseh mogočih »strokovnjakov«) z vsem mogočim pompom v medijih dopovedovali, da moramo davkoplačevalci nujno z okoli 4 milijardami evrov dokapitalizirati NLB, saj Slovenija nikakor ne more preživeti brez slovenske banke. Po kasneje javno ugotovljeni za dobro milijardo previsoki (vendar nepovrnjeni) dokapitalizaciji pa nam je Bruselj ukazal, da moramo NLB (vključno z »vloženimi« 4 milijardami evrov) privatizirati, torej slovensko lastnino brez ugovora, pokorno za drobiž prodati (beri: darovati) tujcem. Torej so se nam svojčas naši vrli politiki ter »strokovnjaki« očitno zlagali, saj bomo v bodoče morali strumno in poslušno preživeti brez lastne slovenske banke. Za povrhu pa so davkoplačevalce nategnili še za 4 milijarde evrov.

Res me zanima, zakaj torej svojčas nismo tujcem podarili NLB brez dokapitalizacije in s temi dobrimi 4 milijardami davkoplačevalskih evrov zgradili na primer koprsko dvotirno železnico, investirali v zdravstvo itd.

Pri nedavnem določanju izklicne cene za prodajo NLB, ki naj bi znašala zgolj nekaj stotin milijonov evrov, je slovensko ministrico za finance zaskrbelo, da bo tujcem to darilo vseeno predrago, zatorej je vladi predlagala, da se slovenski davkoplačevalci žrtvujejo in prevzamejo tudi jamstvo za izplačilo pričakovanih okoli 400 milijonov evrov odškodnin hrvaškim varčevalcem. Vlada je seveda medijsko »velikodušno zaščitila« davkoplačevalce in predlog »ogorčeno« zavrnila.

Ker mora slovenska vlada za vsako ceno izpolniti ukaz iz Bruslja in privatizirati NLB, ji predlagam, da namesto »prodaje« tujcem pokloni delnice vsem slovenskim davkoplačevalcem, ki so svojčas z milijardami že dokapitalizirali NLB. Prihodke NLB v prihodnjih 5 letih naj (kot nadomestilo) v celoti zadrži država, vso prodajo delnic ter prihodke po tej dobi pa nato ustrezno obdavči. Od taki privatizaciji bo Slovenija obdržala banko, pridobila zahtevano ceno, pobrala znatno več davkov in politiki si bodo zopet vsaj delno pridobili izgubljeno spoštovanje (da ne omenjam politične in finančne odgovornosti).

Franc Maleiner, univ. dipl. inž. kom., Ljubljana