V Severni Ameriki in Evropi so se med zmagovalci prejšnjega tedna znašli izdajatelji iz izrazito cikličnih gospodarskih panog (hoteli, proizvajalci bele tehnike ipd.) ter izdajatelji iz panog telekomunikacije in farmacije. Najdonosnejše delnice so bile japonske, indeks Topix je izraženo v evrih pridobil 2,77 odstotka. Na prvi pogled teden ni bil posebno dober za delnice trgov v razvoju, ki so v povprečju upadle za odstotek, kar je predvsem posledica slabe donosnosti borz v Šanghaju in Šenzenu, medtem ko je bil razplet na drugih (predvsem azijskih) lokalnih borzah bistveno boljši. Kot enega od pomembnejših razlogov za slabši teden kitajskih delnic velja omeniti aktivnost v predelovalnih dejavnostih, ki se je v maju po nekaj mesecih skromne rasti skrčila.

Predvsem rast delnic podjetij, ki ponujajo turistične storitve in igre na srečo, je odraz visokega zaupanja potrošnikov, kar je posledica rasti števila novih zaposlitev (tako v Severni Ameriki kot Evropi). Maja se je stopnja brezposelnosti v ZDA, ki je že tako na zgodovinsko nizki ravni, še dodatno znižala s 4,4, na 4,3 odstotka. Število novo ustvarjenih delovnih mest je bilo sicer nižje od pričakovanj ekonomistov, kar pa vlagateljev ni kaj dosti vznemirilo. Trenutna stopnja brezposelnosti v ZDA bi se lahko v naslednjih mesecih glede na izrazito pozitiven trend še dodatno znižala pod tako imenovano naravno stopnjo brezposelnosti. V gospodarskih ekspanzijah, ki smo jim bili priča v obdobjih po 2. svetovni vojni, se je brezposelnost pod omenjeno stopnjo brezposelnosti v povprečju spustila za 1,4 odstotne točke. Če bi se podobno pripetilo tudi tokrat, bi v ZDA v bližnji prihodnosti dobili še milijon novih iskalcev zaposlitve.

Vlagatelji so bili prav tako zadovoljni z objavami gospodarskih kazalnikov v Evropi, ki po donosnosti delnic letos prevladuje med razvitimi regijami. Majska stopnja brezposelnosti se je v evrskem območju znižala za desetinko odstotne točke, na 9,3 odstotka. Najbolj izrazito se je število zaposlitev zvišalo v Nemčiji, kjer je brezposelnost upadla na 5,7 odstotka, kar je najmanj po združitvi Vzhodne in Zahodne Nemčije. Prav tako se je izboljšalo zaupanje potrošnikov, poleg Nemčije tudi v Franciji in Španiji. Izmed večjih evropskih gospodarstev je razpoloženje potrošnikov šibko le še v Italiji, kjer pa se je maja stopnja brezposelnosti prav tako opazno znižala.

Izboljšanje gospodarske slike v Italiji bi lahko bilo ključno za vsaj začasno dokončen poraz evroskeptikov na bližajočih se rednih parlamentarnih volitvah prihodnje leto. Slednje bi skoraj zagotovo vlilo nov optimizem glede evropskih delnic, ki imajo kljub že skorajda devetodstotni rasti od začetka leta še vedno (privlačno) več kot triodstotno dividendno donosnost. Hkrati je padec tečajev naftnih podjetij privedel celo do tega, da dividendna donosnost evropskih naftnih velikanov, kot so Shell, Total in BP, znaša med 6 in 7 odstotkov, kar je tudi z zgodovinskega vidika zelo ugoden kazalnik. Sploh če se bo tem družbam s stroški uspelo prilagoditi novim cenam nafte, s čimer bi ohranile najmanj takšne dividende tudi v prihodnje.