Če je bil pred sobotnim finalom lige prvakov še kakšen dvom, ga zdaj ni več. Real Madrid je trenutno absolutni vladar v evropskem klubskem nogometu. Kraljevi klub je v finalu v Cardiffu s 4:1 odpravil Juventus in tako ubranil najprestižnejšo evropsko lovoriko. Nazadnje je to še v takratnem pokalu državnih prvakov, predhodniku lige prvakov, uspelo klubu AC Milan (1989, 1990). Junak velike zmage Reala Madrid, tretje v zadnjih štirih izdajah lige prvakov, je bil kdo drug kot Cristiano Ronaldo, ki je dvakrat ukanil vratarja Juventusa Gianluigija Buffona.

1,5 milijona evrov bonusa

V Cardiffu je na polnem stadionu Millenium, kjer se je zbralo 66.000 gledalcev, Juventus v prvem polčasu narekoval ritem igre. Kljub temu je prvi udaril Real Madrid, ko je v 20. minuti s strelom po tleh lepo zadel Cristiano Ronaldo. S prekrasnim zadetkom je v 27. minuti odgovoril Mario Mandžukić in kazalo je, da v drugem polčasu sledi predvsem taktičen boj, v katerem nihče ne bo želel preveč tvegati. Toda špansko moštvo je iz slačilnic priteklo s povsem drugačnim namenom. Raven igre so močno dvignili predvsem Luka Modrić, Isco in Marcelo, Madridčani pa so začeli vse bolj pritiskati na vrata Gianluigija Buffona. 39-letni Italijan je klonil v 61. minuti, ko je nekoliko srečno po odboju žoge od Samija Khedire zadel Casemiro. Juventus je v tistem trenutku psihično padel in od Ronalda in Asensia dobil še dva zadetka, skupno enega več kot na vseh prejšnjih dvanajstih tekmah v letošnji sezoni.

Med najbolj veselimi je bil po zadnjem pisku nemškega sodnika Felixa Brycha trener Reala Madrid Zinedine Zidane. Kraljevi klub je prevzel 4. januarja lani po slabi epizodi Rafaela Beniteza in povsem prerodil moštvo. Na dosedanjih 87 tekmah je zbral kar 65 zmag in le 15 remijev ter sedem porazov. Kar je najpomembnejše – v klubske vitrine je pospravil pet novih pokalov (dva za zmagovalca lige prvakov, enega za špansko prvenstvo, enega za klubsko svetovno prvenstvo ter enega za evropski superpokal), statistika pa pravi, da je lovoriko osvojil na vsake 103 dni na klopi kluba iz Madrida. »Odkar se je tekmovanje preimenovalo v ligo prvakov in se je spremenil sistem, še nikomur ni uspelo ubraniti naslova prvaka. Zato je bila sobota zgodovinski dan tako za navijače kot zame in celoten klub. V prvem polčasu smo nekoliko trpeli, a bili v drugem precej boljše moštvo. Toda saj veste, kako je. Naslednje leto bo za nas še težje, zato bomo morali delati še bolj trdo. Kakor koli stvari obrnemo, pa je bilo letošnje leto fenomenalno. Težko bi si želel boljšega,« je povedal Zinedine Zidane, ki je s klubom zmago tako v državnem prvenstvu kot v ligi prvakov slavil prvič po 59 letih, s tem igralcem omogočil, da bo vsak prejel bonus v višini 1,5 milijona evrov, navijačem in vodstvu kluba pa ugajal tudi z napadalno igro. Njegovo moštvo je namreč v letošnji sezoni zadelo na prav vsaki od 60 tekem, skupno pa zabilo kar 173 golov.

Ronaldo že pri skupno 600 golih

Med najbolj zaslužnimi za dominacijo Reala Madrid na evropskem klubskem prizorišču je kajpak Cristiano Ronaldo. Portugalec je lani poleti z reprezentanco osvojil prvi naslov evropskega prvaka v zgodovini, zaradi poškodbe kolena nekoliko slabše začel sezono, a bil najboljši, ko je bilo to najbolj potrebno. Kar pet golov je zabil v četrtfinalu Bayernu, tri v polfinalu Atleticu in dva v finalu Juventusu, v članski klubski in reprezentančni karieri pa je zadel skupaj že 600 golov.

»Svoje povem na igrišču. Ljudje, ki me grajajo, morajo kitare pospraviti nazaj v kovčke. Znova,« je z zadoščenjem v glasu povedal Cristiano Ronaldo, ki ni pozabil na vlogo soigralcev pri velikem uspehu. »Znova nam je uspelo osvojiti ligo prvakov, kar je neverjetno. Soigralci si to zaslužijo, kot si to zaslužim tudi sam. V finalu sem namreč dosegel dva zadetka in bil znova najboljši strelec tekmovanja. To mi pomeni veliko, saj samo jaz vem, koliko časa, truda, volje in dela vložim v to, da bi se maksimalno približal svojemu potencialu.« Portugalec je ob tem še razkril vlogo trenerja Zinedina Zidana pri drugačnem pristopu v drugem polčasu. »Njegove besede v slačilnici so bile izredno pozitivne. Močno verjame v nas, v drugem polčasu pa smo mu zaupanje povrnili. Navijačem sporočam, naj nas spodbujajo tudi prihodnjo sezono, ko se bomo znova borili za osvojitev lige prvakov. Vse je mogoče!«

Buffon: Imam še eno priložnost

Da je mogoče vse, si je po novem, že tretjem porazu v finalu lige prvakov z Juventusom, govoril tudi 39-letni vratar Gianluigi Buffon. Zaradi njega je stara dama požela mnogo simpatij med nevtralnimi ljubitelji nogometa, saj mu je večina privoščila, da bi v svoji bogati karieri osvojil tudi ligo prvakov.

Kljub porazu pa italijanskega čuvaja mreže optimizem ni zapustil. »Pogodba me z Juventusom veže še za leto dni. To torej pomeni, da imam še eno priložnost za osvojitev lige prvakov,« je zbranim novinarjem z resnim izrazom na obrazu dejal Gianluigi Buffon, nato pa nekaj besed namenil še igri svojega moštva. »Prvi polčas je bil izredno dober, zato se je v slačilnici čutilo prepričanje, da gremo lahko do konca. Kaj se je nato zgodilo v nadaljevanju tekme, vam ne znam pojasniti. Povem lahko le, da je Real Madrid pokazal svojo veličino in pravi značaj, ki ga potrebuješ za zmago v finalnih obračunih.«