Akcija Štartaj Domžale, s katero spodbujajo podjetniško ustvarjalnost tudi v tradicionalno obrtniških Domžalah, je k sodelovanju pritegnila že več kot sto mladih Domžalčanov in prebivalcev okoliških krajev. Kmalu bodo znani tudi zmagovalci, ki bodo svoje poslovne ideje brezplačno razvijali v prostorih Generatorja na Šaranovičevi 21a na Viru pri Domžalah.

Štartaj Domžale je skupni projekt območne obrtno-podjetniške zbornice in občine Domžale, ki projekt izvajata skupaj s socialnim podjetjem Ustvarjalnik iz Ljubljane. Na Območni obrtno-podjetniški zbornici Domžale so v okviru projekta aprila in maja pripravili pet motivacijskih delavnic, zadnja v tej prvi seriji delavnic na temo prodajalskega nastopanja (pitching) je bila ta teden.

Delavnice so bile namenjene vsem, ki bi radi uresničili svojo podjetniško idejo in začeli svoj posel. Na njih so bodočim podjetnikom ponujali začetno znanje o tem, kaj je pomembno pri razvoju poslovne ideje in vstopu na trg. »Skupaj smo razpravljali o tem, kako do prave ideje za posel, kako idejo uspešno spremeniti v produkt in jo testirati, o prototipiranju ideje pa tudi o tem, kako produkt uspešno prodati in ga predstaviti,« je povedala Mellanie Grudniik, soavtorica projekta in vodja prostora za sodelanje Generator. Kot je še dejala, so se med udeleženci delavnic stkala mnoga pristna prijateljstva, zaradi česar se bodo nekateri morda v posel podali skupaj.  

Redna udeleženka delavnic Gabrijela Fužir Bauer je prepričana, da imajo ljudje ogromno idej, a jih sami pogosto ne znajo uresničiti. »Pridejo do neke točke, ko ne vedo, kako naprej. Eni pridejo malo dlje, drugi obupajo prej. Takrat potrebuješ mentorja, da te spodbudi in pomaga z navodili, kako naprej,« je pojasnila pred zadnjo delavnico. Po njej bo območna obrtno-podjetniška zbornica s svojimi mentorji zdaj vsem zainteresiranim udeležencem na voljo tudi za pomoč pri končnem piljenju, še pred predstavitvami pred komisijo in drugimi udeleženci, ki bodo 6. junija ob 17. uri. Na teh se bodo udeleženci s svojimi poslovnimi idejami potegovali za nagrado Generatorja. Komisija bo izbrala štiri zmagovalne posameznike ali ekipe, ki jim bo za nadaljnji razvoj poslovne ideje ponudila mentorstvo in brezplačno delovanje v prostorih Generatorja na Šaranovičevi 21 a na Viru pri Domžalah. Generator bodo uradno odprli 8. junija, ko bodo ob 10. uri dopoldne v njem predstavili tudi izbrane poslovne ideje. av