»Tudi letos pripravljamo resnično bogat in pester program tradicionalnega Kulturnega poletnega festivala Studenec, ki bo gledalcem ponudil vse, česar so vajeni. Morda bo letos nekaj več ljudskega petja in glasbe, več bo muzikalov, precej bolj pevsko obarvana pa bo tudi naša domača predstava Divji lovec,« je pred nedeljskim začetkom festivala v Krtini pri Domžalah napovedal predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Lojze Stražar, ki je Finžgarjevega Divjega lovca tudi priredil in režiral.

»Za amatersko gledališče sta vsakoletni festival in domača predstava velik zalogaj, ki ga brez dobre volje in širokih src ne bi zmogli,« pravi Lojze Stražar, ki je priredil in režiral večino domačih gledaliških uspešnic. »Gledalci nam prigovarjajo, da bi vselej posegli po komediji, a kot ljudsko gledališče ne želimo zanemarjati neizmerne pestrosti ljudskega izročila,« pravi Stražar. Prepričan je, da bodo gledalci tudi letošnje, nekoliko resnejše delo sprejeli podobno dobro kot pred leti predstavo Pod svobodnim soncem. »Z Divjim lovcem želimo obuditi spomin na pisatelja, ki mu je bilo mar za slovenskega človeka, slovensko ljudsko pesem in slovensko besedo,« pravi Stražar in napove, da gledalci ob letošnji igri s petjem kljub vsemu ne bodo le jokali, saj bo v njej tudi nekaj humornih vložkov. V predstavi bo nastopilo več kot 70 igralcev, pevcev in plesalcev, ki jih redni obiskovalci gledališča Studenec že dobro poznajo. Premiera domače ljubezenske igre s petjem bo 21. julija, ponovili pa jo bodo enajstkrat.

Koncert in citre v cerkvi

Uvodna prireditev poletnega festivala, ki ga bo odprl minister za kulturo Tone Peršak, bo jutri v akustični cerkvi sv. Lenarta v Krtini, kjer se bodo ob 70-letnici zborovodje Karla Leskovca ponovno zbrali člani nekdanjega Komornega zbora Domžale. »Prostoru primerno bomo izvajali posvetno in sakralno glasbo,« je napovedal jubilant Karel Leskovec, ki je z leti postal nepogrešljiv člen pri vseh domačih pevskih postavitvah studenškega odra, tudi pri letošnji. Festival bodo v cerkvi sv. Lenarta nadaljevali 26. maja s koncertom Slovenskega citrarskega kvarteta, edine tovrstne sestave pri nas. »Štirje učitelji citer z izvajanjem raznolike glasbe poskušamo tudi citre pripeljati na koncertne odre,« je povedal Peter Napret.

Velik oder – velike uprizoritve

Na velikem odru poletnega gledališča Studenec bodo v poletno sezono vstopili 2. junija s priljubljenim muzikalom Mamma Mia!, ki oživlja glasbeno zapuščino legendarne skupine Abba. »Muzikal se naglo približuje stoti uprizoritvi, na že skoraj razprodanih studenških deskah ga bomo uprizorili v največji postavitvi, enako kot v hali Tivoli,« je povedal producent Jurij Franko. Za studenški oder so se odločili tudi zato, ker ima edini v bližini Ljubljane streho, pa tudi zato, ker se je kar nekaj njihovih nastopajočih kalilo na studenških odrskih deskah. Kot je še dejal, bo postavitev s 45 nastopajočimi tudi velik tehnični zalogaj, zato bodo morali na Studenec z dvema avtobusoma ter dvema priklopnikoma in petimi kombiji opreme.

Še večji tehnični zalogaj bo postavitev opere SNG Opere in baleta Ljubljana Nabucco, ki so jo na studenškem odru prvič uprizorili pred 30 leti. Predstava ima okrog sto nastopajočih, zaradi česar se bosta morala do Studenca odpeljati dva avtobusa umetnikov in več vozil z opremo. V juniju bo na programu tudi muzikal Veronika Deseniška, ki obuja vznemirljivo srednjeveško ljubezensko zgodbo med Veroniko in celjskim grofom Friderikom II.