Le kaj so se minule dni spraševali prebivalci Washingtona, ko se je mimo njih sprehajal ameriški predsednik ter stresal roke in se pogovarjal s svojimi oboževalci. Prizor je bil res nenavaden, navdušenje ljudi, ki so ga obdajali, pa razumljivo. Med njimi namreč ni stal pravi predsednik Donald Trump, ampak Kevin Spacey, ki si je za fotoseanso, namenjeno promociji nove sezone serije Hiša iz kart, v kateri igra skorumpiranega predsednika ZDA Franka Underwooda, nadel državniški videz, se popeljal v predsedniški limuzini in se sprehodil po najbolj znanih lokacijah politične prestolnice Amerike. Da bi bila zadeva še bolj realistična, je vse to počel pred fotografskim objektivom Peta Souze, nekdanjega fotografa Bele hiše, ki je ovekovečil osem let predsednikovanja Baracka Obame, bil pa je tudi uradni fotograf Ronalda Reagana.

Souze, ki je ustvaril zdaj že znamenite fotografije Obame med spremljanjem napada na Osamo bin Ladna, izmenjavo nežnosti z ženo Michelle in igranjem z otroki, v Beli hiši sicer ni več, ker ga je Trump zamenjal s fotografinjo nekdanje prve dame Laure Bush in podpredsednika Dicka Cheneyja Shealah Craighead, sproščene fotografije pa so postale le oddaljeni pogled na delo ameriškega predsednika.

Terorizem in lažne novice

Serija fotografij z naslovom Dan v življenju Franka Underwooda deluje kot prava stvar, na njih pa Spaceyja večino časa spremlja Michael Kelly, ki v Hiši iz kart igra njegovo desno roko Douga Stamperja. Njune soigralke in občasne režiserke serije Robin Wright na njih ni mogoče najti, je bila pa ta zato bolj opazna, ko se je pred prihodom pete sezone Hiše iz kart na Netflixu razgovorila o tem, kako podobna sta si po svoje Frank Underwood in Donald Trump. »Ameriško ljudstvo ne ve, kaj je dobro zanje. Jaz pa,« grozi Underwood v napovedniku za serijo, Trump pa, če to gleda, verjetno prikimava. »Trump je pobral naše najboljše ideje,« je Wrightova dogajanje v seriji, ki ga presega samo še trenutna ameriška realnost, komentirala v pogovoru za Guardian, kot prva dama Claire Underwood, ki jo igra v Hiši iz kart, pa je dejala: »Predsednik in jaz imava preprosto željo. Povejte nam, kar vidite. Moj mož in jaz vas želiva zaščititi.«

Scenarij za Hišo iz kart, ki je nastala po britanski seriji iz 90. let, je bil, čeprav bi kdo morda mislil drugače, napisan že pred izvolitvijo Trumpa, Netflix pa je izkoristil pravi trenutek, ko je objavil novico o tem, kdaj bo prišla na spored, saj je to storil tik po njegovi inavguraciji. Boljše reklame, čeprav bi jo kdo lahko imel za slabo, od tega, kar je Trump izvedel v zadnjih mesecih, pa si za novo sezono ne bi mogli zamisliti niti v sanjah. Underwood se v novi sezoni namreč spopada z zelo podobnimi situacijami kot Trump: ameriškimi volitvami, terorizmom, s katerim razpihuje paranojo med ljudstvom, in poročanjem medijev, ki jih odpravlja kot škodljive, njihove novice pa kot lažne.

Častna ambasadorka ZN v vročih hlačkah

»V preteklosti smo imeli več etike. Zdaj pa je vse scanje proti vetru. In vsaka medijska hiša je prav to – opravljanje, kazanje s prstom in poskus uničenja vsakega, ki prinaša slabe novice,« je današnjo Ameriko opisala Wrightova, ki je daleč od prve dame, ki jo igra v seriji, in daleč od prave prve dame, po svoje pa je daleč tudi od amazonske bojevnice, v vlogi katere v filmu Čudežna ženska prihaja na platna te dni. Že res, da je preživela zakon s Seanom Pennom in ločitev od njega, vzgojila dva neproblematična otroka in si v Hiši iz kart, prvem večjem uspehu Netflixa, izborila enak honorar kot Spacey (500.000 dolarjev na serijo), a je za Čudežno žensko morala trenirati tudi svoje telo, ne le volje in duha. Tedni treningov borilnih veščin in jahanja ter prehranjevanja s testeninami in proteinskimi napitki so bili potrebni, da se je lahko pomerila z vlogo generalke Antiope, tete glavne junakinje, amazonske princese Diane.

Film o superjunakinji sicer ni nekaj, kar bi Wrightovi pripisali kot nekaj naravnega, saj gre za njeno prvo akcijsko vlogo, a te vloge in filma ne moremo niti tako na hitro odpraviti. Čudežna ženska, stripovska junakinja, ki je bila lani stara že 75 let, je ob svoji visoki obletnici namreč postala celo ambasadorka Združenih narodov za opolnomočenje žensk in deklet. Je pa res tudi, da je njen rok trajanja potekel že po nekaj tednih. Vroče hlačke in steznik v vzorcu in barvah ameriške zastave ter visoki škornji nekako niso bili všeč 44.000 podpisnikom peticije, ki so zahtevali, da Čudežno žensko z njeno seksualizirano podobo vred umaknejo s tega častnega mesta, kamor bo morda lahko spet sedla, ko se bo malo bolj oblekla.