Slovenska reprezentanca je do zadnjega, petega dvoboja domačega kvalifikacijskega turnirja svojo nalogo opravila z odliko. S štirimi prepričljivimi zmagami in brez enega samega oddanega niza si je že v soboto proti Izraelu priigrala najmanj drugo mesto v skupini in v najslabšem primeru tudi nastop v dodatnih kvalifikacijah. Ker so imeli enak izkupiček tudi Belgijci, je bilo jasno, da bo o neposrednem potniku na svetovno prvenstvo odločala prav medsebojna tekma.

Kako zelo izenačena bo, je dal slutiti že uvodni niz, v katerem se nobeni ekipi ni uspelo odlepiti za več kot tri točke. Sledila je napeta končnica, iz katere pa so po šele šesti zaključni žogi in 33 minutah igre kot zmagovalci izšli gosti. Nič manj razburljivo ni bilo nadaljevanje. Med drugim tudi zaradi na videz nemogočih položajev, iz katerih so se Slovenci večkrat atraktivno rešili. Njihovo nepopustljivost so z odobravanjem in vse glasnejšim navijanjem nagradili tudi navijači, a kar je bilo še pomembneje – požrtvovalnost in boj za vsako žogo sta jim prinesla rezultatski zasuk. Po zaostanku z 0:1 so namreč povedli z 2:1.

Zaleta, ki so ga pri tem dobili razigrani izbranci selektorja Slobodana Kovača, belgijskim odbojkarjem nikakor ni uspelo več ustaviti. Posledično četrti niz ni bil le zadnji, temveč tudi najmanj izenačen. Slovenci so si že po polovici priigrali šest točk naskoka, da bo prednost neulovljiva, pa so iz minute v minuto spoznavali tudi v nasprotnem taboru, kjer je bilo vse več oči namesto na igrišče zazrtih v tla. Ustavili so se pri 18. točki, ko jim je sanje o morebitnem nastopu na mundialu po dobrih dveh urah dokončno razblinil Jan Kozamernik.

»Kaj je bilo ključno za zmago? Mislim, da smo dobro izkoriščali protinapade, prav tako pa smo bili najbolj zbrani, ko je to najbolj štelo. Na začetku tekme se je videlo, da je bila v naših vrstah prisotna nervoza, a smo se še pravočasno zbrali. Tekmo smo pripeljali v našo smer in dobili tiste tri nize, ki smo jih rabili za zmago,« je po tekmi priznal Jan Kozamernik in obenem priznal, da časa za proslavljanje ne bo, saj ga s soigralci že ob koncu tega tedna čakajo nastopi v drugi skupini svetovne lige v Seulu v Južni Koreji, kamor bodo odpotovali pojutrišnjem. »Vsi se bomo odpravili domov k svojim puncam in družinam. Prosti dan, ki ga imamo na voljo, bomo skušali čim bolje izkoristiti za počitek,« je še povedal sedaj že nekdanji član ACH Volleyja.

Omeniti kaže, da celoten kvalifikacijski turnir prav veliko pozornosti ni požel. Če se gre zanesti na podatke organizatorjev, si je vseh pet tekem domače izbrane vrste ogledalo vsega 3475 gledalcev.