V sklepni izjavi bo tako pisalo, da se ZDA ne priznavajo jasno k pariškemu podnebnemu sporazumu, medtem ko bodo ostale članice skupine potrdile svojo zavezanost čim hitrejšemu zniževanju toplogrednih plinov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da pri podnebnih spremembah ne bo kompromisov. Preostali voditelji držav - Italije, Nemčije, Velike Britanije, Kanade in Japonske - so sicer na Trumpa pritiskali, naj ZDA ne odstopijo od sporazuma, katerega cilj je omejiti globalno segrevanje.

Trump se bo odločil prihodnji teden

Nekaj upanja za sporazum očitno še ostaja. »Končno odločitev o tem, ali bodo ZDA podprle pariški podnebni sporazum, bom sprejel prihodnji teden,« je v tvitu zapisal ameriški predsednik.

»Priznavamo, da so svobodna, poštena in obojestransko koristna trgovina in vlaganja ... ključni motor za rast in ustvarjanje delovnih mest,« piše v skupni izjavi. Prav zato so voditelji »ponovili svojo zavezanost ohranitvi odprtih trgov in boju proti protekcionizmu«. Glede protekcionizma so bili udeleženci vrha sicer dolgo neusklajeni, na koncu pa so ZDA presenetljivo popustile in pristale na besedilo o boju proti protekcionizmu.

Obenem pa bodo odločno proti »vsem nepoštenim trgovinskim praksam«, so zapisali v izjavi, ki so jo po zaključku vrha objavili na spletu. »Obenem priznavamo, da trgovina doslej ni vedno delovala v korist vseh. Zaradi tega se zavezujemo sprejemu ustreznih politik, ki bodo omogočile vsem podjetjem in državljanom, da bodo lahko najbolje izkoristili priložnosti globalne ekonomije,« so dodali.