»To je bila odlična izkušnja. Iz prve roke sem videl neokrnjenost in krhkost tega območja, kar sem poskusil interpretirati v skladbi, odigrani na najboljšem odru na svetu. Ključno je, da se zavedamo pomembnosti Arktike, da ustavimo njeno uničevanje in jo zaščitimo,« je komentiral italijanski pianist in skladatelj Ludovico Einaudi, ki je pred dnevi na plavajočem odru v bližini norveškega ledenika Wahlenbergbreen odigral Elegijo za Arktiko. Sicer je Einaudi najbolje poznan po glasbi, ki jo je ustvaril za film Črni labod in televizijsko serijo Doktor Živago.

Čeprav se je poletje šele dobro začelo, se je na Arktiki v tem letu stalilo že največ ledu vse od leta 1981. Podnebni okoljevarstveniki večkrat opozarjajo, da je dogajanje na tem območju zgodnji opozorilni sistem za preostanek sveta, saj se bomo v prihajajočih letih in desetletjih soočali z vse višjimi temperaturami in dvigom morske gladine.

Okoljevarstveniki se trudijo zaščititi arktično regijo, kjer se zaradi podnebnih sprememb vsako leto stali ogromno ledu, kar posledično ogroža biotsko raznovrstnost območja. Nadaljnje izginjanje ledenikov v Arktične oceanu pa bi imelo grozljive posledice tudi na vremenske razmere severne poloble, saj bi bilo na območju več poplav, neviht in suše.