Pristojnim službam je po enem tednu od požara v vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis uspelo očistiti površino potoka Tojnica, v katerega se je med gašenjem požara stekala voda, pomešana s skladiščenimi kemikalijami, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Ob tem so opozorili, da bo sanacija onesnaženih brežin potoka dolgotrajnejša.

Oljna gošča, ki se je med gašenjem stekala v Tojnico, je onesnažila okoli 100-metrski pas potoka ob tovarni v nasprotni smeri od toka vode. Okoli 30 delavcev podjetja VGP Drava, strokovnjakov službe za varovanje obalnega morja in družbe VGP Hidrotehnik, ki so priskočili na pomoč, je do danes zaključilo s čiščenjem vodne površine Tojnice. Odstranili so obsežne količine oljne gošče, ki se je zadržala za pregradami ob objektu in v meandrih potoka.

Nevarna usedlina

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, se je na celotnem odseku usedlina oprijela brežine in obrežne vegetacije. Gre za nevarni odpadek, ki je zajel 100-metrski pas ob tovarni v nasprotni smeri vodnega toka, so zapisali.

Načrpali so okoli 80 kubičnih metrov zaoljenih vod. Oljna gošča je odstranjena, trenutno poteka grobo čiščenje zaoljenih brežin s pomočjo črpalk s šobami ter z namenskimi pršilniki z uporabo sredstev za nevtralizacijo.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, bo sanacija onesnaženih brežin dolgotrajnejša. Ko bodo pridobili rezultate podrobnejše analize snovi, ki so se zajedle v brežino, bodo izdelali sanacijski program.

Požar v podjetju Kemis, kjer naj bi skladiščili okoli 1500 ton nevarnih kemijskih odpadkov, je izbruhnil minuli ponedeljek zvečer. Gasilo ga je preko 250 gasilcev. Zaradi požara so lokalni prebivalci več dni tožili o dihalnih težavah, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so ljudem zaradi onesnaženosti odsvetovali uživanje hrane z bližnjih vrtov in njiv. Vrhničani in Sinjegoričani so po požaru zahtevali zaprtje Kemisa na sedanji lokaciji, jezni so tudi, ker da še vedno ni znano, kakšne snovi so bile v času požara skladiščene v Kemisu in so zgorele. V soboto so med drugim pripravili protest.

Pooblaščenka Civilne iniciative Sinja Gorica, odvetnica Eva Lavtar je na sobotnem zboru krajanov Sinje Gorice izpostavila razočaranje krajanov nad državnimi institucijami, ki po njihovem mnenju zamujajo z natančnimi podatki o okoljskih posledicah požara. Krajani zato po besedah Lavtarjeve zahtevajo, naj vzorčenja opravijo tudi tuji strokovnjaki, stroške njihovega dela pa naj plača Kemis.