»Jaz ne želim odgovarjati za nobenega otroka. Sicer bi ostal pri svoji prejšnji družini. Starejše nisem mogel prenašati. Same težave. Rekel sem, da bom odšel, če ne bomo tega rešili. Rekel sem, da nočem, da gre kakšen otrok mrtev iz hiše,« je pričanje Sadihe Alibabić, mame soobtožene Sande Alibabić, komentiral Mirzan Jakupi. Potem ko je Mirzan Sadihi zabrusil še, da je bilo stanovanje, v katerem so živeli, kot trgovina in da je Sanda odločala o tem, kdo bo iz stanovanja odšel mrtev in kdo živ, so se v dvorani zaslišali vzdihi. Ko je Jakupi še enkrat želel nekaj pokomentirati sodnici, ga je njegov odvetnik po uradni dolžnosti Damijan Pavlin ustavil, češ da si bo le še bolj škodil.

Naj spomnimo. Mirzan Jakupi in Sanda Alibabić sta obtožena surovega ravnanja z dveletno deklico Arino ter povzročitve hudih poškodb, ki so vodile v njeno smrt v začetku julija lani. Mirzan in Sanda sta skupaj živela od decembra 2015, ko je Sanda zapustila prejšnjega partnerja in pri njem pustila dve starejši hčeri. Obe mlajši je preselila k Jakupiju. Starejša od teh dveh (njo je omenjal Jakupi v svojem komentarju) je sladkorna bolnica in kmalu so jo odpeljali na zdravljenje. Arina je ostala v tem stanovanju, ki je bilo glede na pričevanje policistov, zdravnikov in sorodnikov popolnoma neprimerno za bivanje majhnega otroka. Ob Jakupijevih komentarjih o odgovornosti do otrok in tudi ob tem, da je Sadiha povedala, da ji je enkrat rekel, da mora Arina oditi, pa četudi gre v posvojitev, je treba vendarle spomniti, da je Sanda Alibabić pred kratkim v priporu rodila otroka, katerega oče je prav Jakupi. Otroka so ji seveda vzeli in je zdaj v rejništvu.

Iztegnila je roko in ji rekla »babi«

Sadiha Alibabić je v preiskavi sicer povedala tudi marsikaj obremenjujočega za svojo hčer Sando. Tudi to, da sta bili dalj časa sprti. Danes se je bolj odkrito postavila na njeno stran in skušala med pričanjem na sodišču krivdo za smrt deklice v celoti naprtiti Jakupiju, ki ji ni bil všeč že od vsega začetka. Nekaj časa je hodila k njim na obiske, konec marca pa so ji to preprečili. Nosila da jim je hrano in obleke, kupila jim je posteljo in avto, je še povedala. In pa, da je zadnjič videla Arino v sobi na posteljici, kako je iztegnila roko proti njej in rekla »babi«. Sicer pa da so ji preprečevali stike, da ji Jakupi ni želel odpreti in da ji je Sanda govorila, da ne more priti k telefonu, ker da spi. Od poškodb je Sadiha omenila modrico in buško na glavi, za katero so ji pojasnili, da jo je dobila pri padcu na trampolinu. Jakupiju da je zamerila, ker je Arino, ker naj bi imela uši, ostrigel na balin, je še povedala. Tudi v četrtek, tri dni pred smrtjo Arine, je prišla k njim. »Niso me spustili noter. Nisem je videla. Sanda je rekla, da spi.«

Danes sta pričali še mama obtoženega Jakupija in socialna delavka z jeseniškega centra za socialno delo, a ker je šlo za občutljiva pričanja o odnosih v družini in vpletenosti otrok, je sodnica Turukova sojenje za javnost zaprla.