Nad bidejem, ki ga praktično ne uporabljamo in bi nam na tem mestu bolj koristila kakšna omara, je zdaj pokončen 80-litrski bojler, ki zavzema veliko prostora, zato razmišljamo, da bi ga nadomestili z ležečim. Bi s tem kaj pridobili? Ker smo v bloku, vodovodnih in kanalizacijskih cevi ne moremo premikati, zato morajo wc, umivalnik in tuš kabina verjetno ostati na dosedanjih mestih. Razmišljamo o nakupu sušilnega stroja, ki bi ga postavili nad pralni stroj. Ali mislite, da morajo biti po stenah ploščice ali jih lahko nadomestimo s kakšnimi obstojnimi barvami – je to praktično? Zahvaljujemo se vam za pomoč! Danica

Odgovor:

S prenovo vaše kopalnice res ne morete doseči neverjetnih sprememb, tako zaradi dimenzij kot tudi zaradi fiksnih obstoječih inštalacij. Vsekakor boste pa z zamenjavo stenskih oblog in sanitarne keramike naredili velik vizualni premik.

Predlagam vam kot možno rešitev, da na obstoječo lokacijo bideja, ki ga zdaj ne uporabljate, umestite pralni stroj, seveda z nekaj posegi v obstoječo instalacijo. Nad pralni stroj lahko postavite sušilni stroj in ostane vam še prostor za pokončni bojler. Vse elemente lahko zaprete z visoko omaro. Danes lahko dobite tudi pralni in sušilni stroj, združena v en stroj. Pridobili bi prostor za omaro s policami. Tuš kad naj ima prozorno zasteklitev. Za vrati pa lahko umestite visok radiator.

Z zamenjavo vseh elementov in z vnosom svetlih barv na stene in tlak bo prostor zasijal v novi podobi in optično bo deloval večji.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.