Kopalnica bi morala biti dovolj udobna za uporabo starejšega para. Namesto kadi si želita večji tuš, morda s samo eno zastekljeno steno, pod oknom bide, postaviti bo treba tudi bojler. Obstoječe kuhinjske elemente se lahko nadomesti z novo omaro, manj globoko in po celi višini stene. Potrebujeta tudi veliko shranjevalnih površin, saj bo prostor še vedno služil tudi utilitiju. Na strani, kjer bo omara, bi morala po novem stati tudi pasja kletka, saj drugje ne bo prostora.

Razmišljamo, da bi pralni stroj premaknili na mesto, kjer je zdaj kletka, nad stroj bi namestili bojler, na mesto, kjer je zdaj pralni stroj, bi prišel umivalnik, tuš kabina (90 X 120 cm) pa bi imela odprtino na stranici, ki gleda k umivalniku. Bi bila na daljši strani dovolj steklena stena z dolžino 100 centimetrov, da se olajša vhod v tuš? Prosimo za vaš razmislek in predlog ureditve. Mojca

Odgovor:

Preureditev vašega utilitija v kopalnico z upoštevanjem vseh želja je možna, vendar z nekoliko drugačnimi predlogi! Narisala sem vam prostor, ki bo primarno uporaben kot kopalnica. Predlagam, da umestite polkrožno kabino z drsnimi vrati, saj je uporaba zaprte kabine v tako majhnem prostoru udobnejša, ker se ne zmoči celoten prostor. Na nasprotni steni umestite bide, ki naj bo 25 cm oddaljen od stene, da bo funkcionalen.

Naslednji element naj bo umivalnik (40 x 60 cm – standardne dimenzije). V kot umestite pralni stroj in nad stroj bojler. Oba pa zaprite v omaro, segajočo do stropa, z dvokrilnimi vrati. Poleg te omare lahko umestite še omaro manjše globine, a enake višine. Nad umivalnik in bide pa lahko umestite omarici globine 15 cm in enako visoki kot sosednji omari. Na zunanji strani nalepite ogledalo. Pasjo kletko pa predlagam, da postavite poleg radiatorja in nad kletko še viseče omarice, če jih boste potrebovali.

Vsekakor pa bo potrebna celovita prenova prostora, da boste realizirali vse želene spremembe!

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.