Radiator bi moral tudi v novi razporeditvi ostati na zdajšnjem mestu. Nekam pa bi radi umestili še bide. Zanima me tudi, ali je na tleh in stenah mogoče uporabiti kakšne druge materiale namesto keramičnih ploščic. Vnaprej hvala za vaš predlog! Bralka Marjanca s Primorskega

Odgovor:

Danes ni težko prenoviti kopalnice, saj imamo res veliko izbiro različne sanitarne keramike in tudi različne materiale za oblogo sten in tlakov. Pa ni treba, da so ti zelo dragi. Vaša kopalnica ni ravno presežno velikih dimenzij, vendar mislim, da bo mogoče ob prenovi upoštevati vse vaše želje. Ker bi radi banjo nadomestili s tuš kabino, vam predlagam, da to umestite v levi kot ob vstopu v prostor, saj je tam dovolj prostora, da je tuš kadica udobna in meri 80 x 80 centimetrov. Predlagam vam zasteklitev tuš kadi s prozornim steklom, saj le tako to ne bo moteč kubus v tako majhnem prostoru.

Pralni stroj in nad njim bojler lahko skrijete v visoko omaro, ki ima na vratih nalepljeno ogledalo in vam s tem poveča prostor. Radiator naj ostane ob obstoječi instalaciji, vendar naj bo cevni s funkcijama ogrevanja in sušenja brisač. V nadaljevanju vam ostane dovolj prostora za umestitev umivalnika in bideja. Nad elementa lahko pritrdite visečo, največ 15 centimetrov globoko omarico z ogledalom.

Kakšne vrste materialov uporabiti v kopalnici, je več možnosti, saj je danes res velika izbira. Vendar vam predlagam, da v notranjosti tuš kabine in pod visečo omarico vseeno položite keramične ploščice. Na tla pogosto in še vedno (so zelo praktične pri nanosih vode) položimo ploščice, ki so lahko povsem enake kot na stenah v tuš kabini. Lahko so svetlo rjave – toplih odtenkov, imitacija jesenovega lesa. Ostale stene pa lahko obložite z vodoodpornimi tapetami videza tkanja jute. Seveda je izbor materialov in barv odvisen od celotnega hišnega stila. Tudi kopalnica naj bo ubrani del celotnega koncepta bivanjske enote. Seveda pa je to le ena predlagana rešitev.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh