Koper bo od danes do nedelje gostil nekaj najboljših svetovnih telovadcev in telovadk, ki se bodo merili na tekmi svetovnega pokala v gimnastiki. Obala bo prvič gostila gimnastično elito, potem ko so v preteklih letih tekmovali v Mariboru in Ljubljani. Konkurenca v Areni Bonifika bo izjemno močna, saj se po startni listi sodeč obeta najmočnejša tekma svetovnega pokala v Sloveniji doslej.

Med nastopajočimi telovadci iz 25 držav bodo tudi vsi najboljši Slovenci. Moški selektor Sebastijan Piletič je v reprezentanco uvrstil Saša Bertonclja, Jureta Pavlico (oba konj z ročaji), Roka Klavora, Luka Terbovška (oba parter) in Alena Dimica (bradlja in drog) in Luka Bojanca (krogi), medtem ko bo Luka Kišek na konju z ročaji tekmoval izven konkurence. Ženski selektor Andrej Mavrič je določil, da bodo v današnjih kvalifikacijah tekmovale Teja Belak (preskok in bradlja), Tjaša Kyseleff (preskok), Adela Šajn (gred) in Lucija Hribar (bradlja, gred, parter), medtem ko bosta izven konkurence tekmovali Pia Hribar (gred) in Sara King (parter).

Težko delo za Bertonclja

»Tekma svetovnega pokala v Kopru bo ena najmočnejših izmed vseh v tej sezoni. Na nekaterih orodjih bo izjemna konkurenca, kar predvsem velja za konja z ročaji. Sašo Bertoncelj bo imel pred domačo publiko težko nalogo, ki mu lahko služi kot dodatna motivacija,« napoveduje Sebastijan Piletič, ki je bil včeraj zadovoljen z razmerami v Kopru. »Če smo v preteklosti na tekmah svetovnega pokala pred domačimi gledalci redno osvajali kolajne, bo tokrat naš glavni cilj, da si zagotovimo čim več finalnih uvrstitev. Imamo izkušeno reprezentanco z Lucijo Hribar, ki je na nedavnem evropskem prvenstvu prvič tekmovala v članski konkurenci. Lucija se bo lahko še bolj prepričala, kam sodi v članski konkurenci,« pravi Andrej Mavrič.

Zakaj bo tekma svetovnega pokala prvič v Kopru? »Do konca junija lanskega leta smo morali kandidirati za tekmo svetovnega pokala. Če bi dobili tekmo najvišjega ranga, bi jo izpeljali v Ljubljani. Čast je v tej sezoni pripadla Cottbusu, Bakuju, Dohi in Melbournu. Ker smo bili izbrani za tekmo svetovnega izziva, smo se odločili za Koper. Lahko rečem, da imamo odlično podporo tamkajšnje občine in osebja, tako da se veselimo tekmovanja,« odgovarja direktor svetovnega pokala Dejan Jovanović. Dodal je, da so si pri Gimnastični zvezi Slovenije prizadevali, da bi našli novo regijo z dobrimi pogoji, saj je v Mariboru povzročala težave ogrevalna dvorana.

Trije razlogi močne konkurence

Največji zvezdnik tekmovanja v Kopru bo Brazilec Arthur Zanetti, ki je bil pred petimi leti v Londonu olimpijski prvak na krogih, lani pa podprvak v Riu de Janeiru. Na krogih se bo predstavil Madžar Krisztian Berki, olimpijski, trikratni svetovni ter šestkratni evropski prvak na konju z ročaji. Na svetovnih prvenstvih je že osvajal kolajne Američan Donnell Whittenburg na preskoku, na evropskih pa Uzbekistanec Aleksander Šatilov. Pri ženskah se bo predstavila dobitnica kolajn z vseh velikih tekmovanj 20-letna Romunka Larisa Andreea Iordache, močni pa bosta tudi reprezentanci Brazilije in Kanade.

Da bo letošnji svetovni pokal v Sloveniji tako dobro obiskan, je po mnenju gimnastičnih delavcev več razlogov. Prvi je, da se bo teden dni po Kopru tekma svetovnega pokala v Osijeku, zato lahko tekmovalci z oddaljenih celin v Evropi nastopijo na najmanj dveh tekmovanjih. Drugi razlog je, da so po evropskem prvenstvu telovadci in telovadke dobro pripravljeni, zato radi tekmujejo, kar velja tudi za slovensko reprezentanco. Tretji razlog pa je, da bo vrhunec sezone jesensko svetovno prvenstvo, zato nekateri neevropski telovadci in telovadke potrebujejo tekmovanja, da do oktobra izpilijo svoje sestave. Skupek vsega skupaj je, da se ta konec tedna na Obali obeta vrhunska gimnastična prireditev, od katere si slovenska gimnastika obeta, da bo pridobila čimveč novih članov. Zgodovina slovenskih gimnastičnih uspehov je namreč bogata, med trofejnimi imeni pa manjkajo Primorci.

Spored svetovnega pokala v gimnastiki v Kopru, danes: kvalifikacije na šestih moških in štirih ženskih orodjih (od 10. ure do 12.30 in od 16. ure do 18.30), sobota: finali na posameznih orodjih (od 14. do 17. ure), nedelja: finali na posameznih orodjih (od 14. do 17. ure).