Takšne oporne strukture iz različnih materialov, najpogosteje iz lesa, kovine ali vrvi, ponujajo oporo rastlinam, ki se vzpenjajo. Izdelane v obliki mreže ali palic so lahko prostostoječe ali pritrjene na stranski del hiše ali ograjo, cvetlice, ki rastejo po njih, pa zakrivajo dolgočasno vrtno ograjo ali nezaželene poglede z ulice.

Okrasni poudarki vrta

Klasične opore, ki omogočajo zdravo rast plezalkam, vzpenjavkam in sortam zelenjave, so dandanes prerasle svojo osnovno funkcijo in postale okrasni in celo umetniški poudarki vrta. Preprosti vrtni ureditvi podarjajo dimenzijo in udaren grafični element, lastniki pa zanje uporabljajo tudi lestve, stara vrata, lesene zabojčke, palete, posteljno vznožje in vzglavje …

Opora, senčnica ali pergola?

Kakšna je pravzaprav razlika med oporo za rastline, senčnico in pergolo? Te strukture so različne, čeprav jih pogosto zamenjujemo med seboj, vse tri pa so narejene iz lesenih ali kovinskih delov, ki omogočijo zdravo rast vzpenjavkam. Opore za rastline so ravne in postavljene navpično – za razliko od senčnice, ki je oblikovana kot obok, in pergole, ki je običajno struktura s »streho«.

Najboljše vzpenjavke

Na oporah najlepše rastejo vzpenjavke in zelenjava, ki se nanje pritrdijo s svojimi viticami, denimo klematis, glicinija, vzpenjave vrtnice, sivka, sladki grah, fižol, kumare in paradižnik. Ko načrtujete opore za rastline, bodite pozorni, da bo struktura dovolj trdna, da bo vzdržala vegetacijo v polnem razcvetu. Nekatere rastline, še posebno glicinija in vrtnice, so precej težke, zato je treba poskrbeti, da je opora (ta naj stoji na pilotih) dovolj globoko zasidrana v zemljo.

Vir: www.realtor.com