Nekatere slabo prenašajo mraz

Enoletne rastline vzpenjalke po večini mraza ne prenašajo najbolje. Te so na primer okrasni slak (ipomoea), dišeči grahor (lathyrus odoratus), krilata tunbergija oziroma črnooka suzana (thunbergia alata) ter še mnoge druge. Okrasni slak in krilata tunbergija lahko prezimita tudi v  dovolj svetlem zaprtem prostoru, a ne smeta biti izpostavljena mrazu.

slak.jpg

Srobot, kosteničevje in mandevilla

Trajne vzpenjalke  moramo izbirati glede na to, kje jih želimo posaditi, pa tudi glede na želeno količino. Na voljo jih imamo kar nekaj – srobot (clematis), kosteničevje (lonicera), modra pasijonka (passiflora coerulea), pa gloriosa in še mnoge druge, ki morda ne spadajo v skupino vzpenjalk, a jih je lepo videti kot okras na zidu.

Še ena krasna, a na žalost takšna plezalka, ki tudi ne prenaša mrazu, je mandevilla, rastlina s temnozelenimi svetlečimi listi in čudovitimi cvetovi, ki pa ne prenaša temperatur, nižjih od 10 stopinj Celzija. Pri nas jih povečini vzhajajo v steklenjakih in rastlinjakih.

Seveda pa lahko nekatere vrste plezalk uporabimo tudi na terasah in balkonih. Priporočamo vam divjo trto (parthenocissus), katere prednost niso veliki cvetovi, temveč lepi zeleni listi, ki se jeseni na koncih obarvajo rdeče.

gloriosa_2.jpg

Lepa sta tudi glicinija in bršljan

Sicer pa lahko na vrtovih posadite tudi glicinijo (wisteria chinensis), ki prva tri leta raste malo bolj počasi, a lahko na koncu zraste vse do devet metrov v višino, prepoznamo pa jo po velikih cvetovih, katerih vonj spominja na grozdje. Cvetovi so povečini nežne vijolične barve, ponekod pa v dolžino zrastejo do enega metra.

Tudi bršljan (hedera) je primeren za prekrivanje lesenih ograd ali razpokanih zidov hiše, ne pozabite pa niti na jasminovo trobo (campsis) in vzpenjavo dresen (polygonum aubertii), s katero lahko okrasite celo streho.

glicin.jpg

Pri obrezovanju bodite previdni

Obrezovanje pozimi bo zagotovilo, da bo grm spomladi in poleti cvetel s polnim sijajem. Pred tem opravilom je priporočljivo naostriti in nabrusiti orodje. Osnovno pravilo je, da ga obrezujemo vse več, bolj ko je grm vzpenjalke starejši.