Čepki za ušesa knops s posebnim mehanizmom omogočajo uravnavanje dušenja zvoka iz okolja. V glasnem okolju si jih torej nastavimo na najvišjo stopnjo dušenja, kar uporabniku varuje sluh, v tišjem okolju pa tako, da nas ne motijo šumi.

Recimo takole: klasični čepek za ušesa si zatlačimo v ušesno votlino in tako utišamo zvok iz okolja. Vendar kaj storiti, če želimo hrup zgolj nekoliko utišati, ne pa popolnoma zadušiti? Tu pridejo prav ušesni čepki knops.

Druščina osmih nadobudnih razvijalcev iz Amsterdama je namreč posodobila enostaven koncept ušesnega čepka in ga nadgradila z nekakšnim gumbom za uravnavanje jakosti, kot ga srečamo pri radijskih sprejemnikih. S čepki knops si namreč po želji prilagajamo dušenje.

Od popolne tišine do dušenja šumov

V podjetju oglašujejo svoj izdelek z besedami »Gumb glasnosti za vaša ušesa« in nadaljujejo: »Kaj če bi lahko nadzorovali glasnost življenja? Nič več jokajočih otrok na letalu. Nič več zvonjenja v ušesih po koncertu. Samo zvok, ki ga želite slišati.« Predstavljajte si, da se denimo udeležite glasnega koncerta. S klasičnimi zamaški si boste sicer zaščitili sluh, vendar boste slišali bore malo. Zamaški knops pa v takem primeru omogočajo, da hrup utišate do prijetne ravni in še vedno dobro slišite, kaj igra izvajalec na odru.

Čepki za ušesa z različnimi stopnjami dušenja zvoka na trgu sicer niso nič novega. Že dolgo jih lahko najdemo v glasbenih prodajalnah, saj glasbeniki z njimi varujejo svoj sluh, hkrati pa jim omogočajo, da slišijo, kar igrajo. Vendar je težava teh čepkov njihova nepraktičnost. Zahtevajo namreč zamudno montažo različnih filtrov za dušenje. Knops to težavo rešuje s priročnim mehanizmom. Vsak zamašek ima štiri stopnje. Na prvi uporabnik sliši vse, kot če jih ne bi uporabljal. Druga stopnja zaduši šume okolja, kot je denimo mestni vrvež. Tretja stopnja zmanjša hrup do te stopnje, da lahko udobno poslušamo živo glasbo na koncertu ali zabavi, četrta stopnja pa ustvari popolno tišino, kar naj bi bilo idealno za vse, ki radi delajo v miru.

Čepki delujejo popolnoma analogno, brez baterij ali kakšne novodobne tehnologije odpravljanja šumov. Hrup dušijo z zmanjševanjem kanala, ki dovaja zvok v uho.

Dandanes tudi videz izdelkov, ki si jih nadenemo, ne sme biti prepuščen naključju. V nizozemskem podjetju so zato oblikovanju čepkov namenili precejšnjo pozornost. Razvili so koncept, ki se lepo prilagaja ušesu, hkrati pa še deluje kot novodobni okras. Čepke vidijo celo kot modno držo sodobnega človeka, s katerim ta sporoča, da živi v koraku s časom. Tak okras pa ni nujno poceni. Če bi za osnovne glasbene čepke odšteli približno 20 evrov, se cena za osnovni model, obložen z nerjavečim jeklom, začne pri 55 evrih. Če želite nekaj bolj sofisticiranega, denimo model, prevlečen z zlatom, se cena giblje okrog 110 evrov.