Renato Sanchez (18 let) 30 milijonov evrov, Portugalska

Bayernov zvezni igralec Renato Junior Luz Sanchez je bil eden prvih zvezdnikov evropskega prvenstva 2016, ko je s svojo reprezentanco osvojil evropsko prvenstvo, in to kljub temu, da je bil najmlajši portugalski igralec, ki je nastopil na tako pomembnem tekmovanju. V tistem času ga je eden od Dnevnikovih kolumnistov razglasil za najboljšega nogometaša v Evropi, za novega Ronalda. Renato Sanchez, ki bo šele avgusta dopolnil dvajset let, je od svojega osmega leta igral za lizbonsko Benfico, za prvo moštvo katere ima komaj 24 nastopov. Potem ga je kupil Bayern, ki naj bi Benfici zanj neposredno odštel 35 milijonov evrov, nato z vsemi bonusi menda še okoli 45 milijonov, kar je bil seveda rekorden prestop iz Portugalske v tujino. Zvezni igralec, visok 176 cm, ima ob lanskem naslovu evropskega prvaka iz Francije v žepu tudi nagrado za najboljšega mladega nogometaša z istega prvenstva in kopico nagrad za najlepši gol leta ter podobno. In da ne pozabimo še na visoko portugalsko državno priznanje: Ordem do Mérito – Comendador.

Ousmane Dembélé (19 let) 28 milijonov, Francija

Eden najboljših nogometašev Borussie iz Dortmunda bo maja dopolnil 20 let, a njegova igra vzbuja vtis, kot da gre za izkušenega mojstra. Napadalec, visok 178 cm (senegalsko-malijsko-mavretanskih korenin), se je rodil v Vernonu v Franciji in je od trinajstega leta igral za Rennes, Borussia pa naj bi zanj odštela 15 milijonov evrov. Prvo tekmo za novi klub je odigral lanskega avgusta v super pokalu z Bayernom, v istem času pa je imel tudi prve nastopa za člansko francosko reprezentanco. Za mlajše selekcije ima 20 nastopov.

Gianluigi Donnarumma (18 let) 20 milijonov, Italija

Prvi vratar velikana AC Milan je eden najmlajših (25. 2. 1999) nogometnih zvezdnikov na svetu. Če drugega ne, lahko rečemo, da ni bilo veliko fantov, ki bi pri šestnajstih branili za klub v prvi italijanski ligi. Donnarumma je doma iz Castellammara in je do trinajstega leta branil za Napoli, potem pa so ga rdeče-črni kupili za 250.000 evrov. Dober nakup. Za Milan je doslej branil več kot šestdesetkrat, ima pa tudi tri nastope za člansko reprezentanco. Gianluigi ima starejšega brata Antonia, ki brani za grški Asteras Tripolis.

Marcus Rashford (19 let) 10 milijonov, Anglija

Mladenič iz Wythenshawa nastopa za Manchester United oziroma za njegove mlajše selekcije že od leta 2005, od lanske sezone, ko je prvič nastopil za člane, pa je nabral že 36 nastopov in kot rojeni napadalec dosegel devet golov. Rashford, ki je visok 180 cm, ima (prav tako od lani) osem nastopov za angleško reprezentanco, med drugim je v 82. minuti vstopil tudi v Stožicah na kvalifikacijski tekmi med Slovenijo in Anglijo. Pa obstaja kakšna možnost, da odide iz Manchestra? Malo verjetno, njegova plača je 50.000 funtov – na teden.

Kylian Mbappe (18 let) 10 milijonov, Francija

Tisti, ki v ligi prvakov spremljate Monaco, veste, o kom pišemo. Mbappe je eden najboljših nogometašev našega časa, čeprav je rojen šele 20. decembra 1998. Rodil se je v Bondyju, kjer je igral za lokalni klub, tam je bil trener njegov oče Wilfried, sicer priseljenec iz Kameruna. Obiskoval je športno šolo Clairefontaine in se leta 2013 pridružil mladincem Monaca. Leta 2015 je prvič igral za člane in od takrat nabral okoli 50 nastopov. Njegov polbrat Jirès Kembo Ekoko igra za Rennes in Kongo, mama Fayza je rokometašica.

Kasper Dolberg (19 let) 8 milijonov, Danska

Kako hitro odkrijejo nogometni agenti nadarjenega nogometaša, je mogoče videti ob prestopu Kasperja Dolberga, ki je za Silkeborg, za klub iz mesta, kjer se je 6. 10. 1997 rodil, odigral le tri tekme, potem pa ga je ujel Ajax iz Amsterdama. Če gre verjeti časopisju, so bili Danci zelo zadovoljni s pogodbo, ki jim omogoča, da bodo služili tudi z morebitnimi prestopi mladega napadalca v druge, še bogatejše klube. Dolberg, ki je visok 187 cm, ima več kot 20 nastopov za Ajax, za Dansko je igral enkrat, lani proti Kazahstanu.

Filip Benković (19 let) 7 milijonov, Hrvaška

Dinamova šola mladih talentov je v zadnjih letih, tudi po zaslugi kontroverznega Zdravka Mamića, ena najboljših na svetu. Filip Benković, je bolj ali manj standarden član modrega moštva in bo šele poleti dopolnil 20 let. Branilec, visok 194 cm, je rojen v Zagrebu in je pri Dinamu od otroštva. Mimogrede, cena, ki so jo zapisali na transfermarktu, je milo rečeno okvirna. Prebrali smo namreč, da Newcastle ponuja Dinamu za Benkovića in tri mesece starejšega Anteja Čorića 35 milijonov funtov, po naše 41 milijonov evrov.

Alban Lafont (18 let) 6,5 milijona, Francija

Vratar francoskega prvoligaša iz Toulousa in mlade francoske reprezentance se je rodil v Burkina Fasu, natančneje v glavnem mestu Ouagadougou. Geni so pomembni: Lafontov dedek iz Burkina Fasa je bil nogometaš, njegov oče je Francoz, nekdanji teniški igralec, mati pa političarka in rokometašica iz Burkina. Ko je bil star devet let, sta se starša ločila in fant je odšel z očetom v Francijo. Alban Lafont je sicer najmlajši vratar, ki je do zdaj nastopil v francoski prvi ligi, novembra 2015 je bil namreč star komaj šestnajst let.

Alexander Isak (17 let) 6 milijonov, Švedska

Borussia iz Dortmunda ima v vsaki generaciji nekaj nogometašev, ki jih potem drago prodaja, vsaj Bayernu, če ne tudi naprej v Evropo. Ob Ousmanu Dembéléju ima v aktualnem moštvu visoko ceno tudi napadalec Isak, ki je član nemškega moštva šele nekaj mesecev. Prej je igral za švedski AIK Solna iz Stockholma, kjer je v 24 nastopih dosegel 10 golov. Ima tudi dva nastopa za švedsko člansko ekipo. Letos, ko so Slovakom natresli šest golov, je postal najmlajši Šved, ki je dosegel gol za rumeno-modro reprezentanco. Isakovi starši so iz Eritreje.

Enes Unal (19 let) 5,5 milijona, Turčija

Nizozemski prvoligaš Twente ima med svojim kadrom tudi nogometaša Manchester Cityja, turškega napadalca Enesa Unala. Klub, za katerega nastopa tudi Mariborčan Dejan Trajkovski, ne spada ravno med najboljše na Nizozemskem, je pa očitno zanimiva valilnica talentov. Priprava za velike. Unal, ki je visok 185 cm, ima sicer za sabo že kar pestro kariero. Od leta 2006 do leta 2013 je nastopal za domači Bursaspor, potem ga je kupil City in ga začel v seriji posojati: Genk, NAC Breda, Twente… Unal ima tudi pet nastopov za turško reprezentanco.