Velikonočna peka: čas, ko dom zadiši po domači potici
Velika noč v Sloveniji velja za velik družinski praznik. To je čas, ko v hišah zadiši po gnjati, hrenu in poticah in se za mizo zberejo družinski člani in sorodniki ter skupaj obujajo spomine in načrtujejo prihodnost. Seveda je osrednji dogodek pokušina vseh dobrot, ki so jih spekle in pripravile gospodinje, te pa za njihovo pripravo poleg dobrih sestavin potrebujejo tudi dobre kuharske pomočnike. Za otroke je velika noč pomemben dan, saj je čas barvanja jajc nekaj posebnega. Gospodinje pa lahko tedaj primerjajo zmagovalne recepte za domačo potico.
Fotografije
Otrokom samo zaradi packanja, ki je pri barvanju jajc seveda neizbežno, nikar ne vzemimo tega veselja. (Foto: Thinkstock)
Družinsko barvanje in ustvarjanje pisanih jajc
Če praznujete veliko noč, se boste zagotovo lotili tudi barvanja pirhov. Obstaja veliko različnih načinov za barvanje velikonočnih jajc. Jajca lahko pobarvamo z naravnimi barvami (čebulni olupki, pesa, kurkuma, kava, rdeče zelje…) ali pa kar s kupljenimi. Z barvanjem jajc in nasploh z velikonočnimi pripravami in navadami začnemo že dan prej, običajno je to najbolj privlačna in zanimiva zabava vsega praznika. Nadvse veselo bo, če bo to počela družba odraslih in otrok. Najrazličnejše domislice prinašajo tudi zanimive rešitve in nenavadne pirhe, zato otrokom samo zaradi packanja, ki je pri barvanju jajc seveda neizbežno, nikar ne vzemite tega veselja. Oblecite otroka v kakšno staro majico in delovno površino obilno prekrijte s papirjem, pa bo vse lepo in veselo.
Zmernost med prazniki ne škodi
Zmernosti in previdnosti pri uživanju velikonočnih jedi naj se še posebno držijo ljudje s povišanim holesterolom, bolni na srcu in ožilju, žolčni in jetrni bolniki ter alergiki na določeno vrsto hrane. Če vam orehova potica povzroča zgago, si raje privoščite tisto iz kalčkov ali pehtrana; če ste alergični na svinjino, uživajte v goveji ali puranji šunki. Kaj vam prija in kaj ne, najbolje veste sami, prazniki in dnevi po njih pa bodo zagotovo lepši, torej brez napetega trebuha ali zaprtja, če boste poleg vseh velikonočnih dobrot zaužili tudi običajno količino sadja in zelenjave ter pili dovolj nealkoholnih pijač. Privoščiti si velja tudi sprehode in obilo čistega svežega pomladnega zraka v naravi. ea
Velikonočna pojedina je zasnovana na treh ravneh: na hrani, ki je povezana z Jezusom (jagnjetina, kruh), hrani, ki je povezana s poganskimi rituali,...