Velikonočna pojedina doseže poseben pomen v nedeljo, na dan, ko je Jezus vstal od mrtvih, in se ga zato kristjani še posebno veselijo. Ta koncept ponovnega rojstva pa je pravzaprav globoko povezan s poganskimi čaščenji pričetka oziroma ponovnega rojstva pomladi. Jajce svoje velike vloge v religiji zagotovo ni dobilo šele s pojavom krščanstva, ampak je že za mnoge narode pred tem simboliziralo ponovno rojstvo in nesmrtnost, večni cikel življenja.

 

Pirhi

Uživanje jajc je bilo v zgodnjem krščanskem koledarju prepovedano ves čas velikonočnega posta, tako da so postala na sam veliki dan še večji razlog za veselje. Da bi poudarili to posebno priložnost, pa so jih ljudje pričeli tudi okraševati. Sicer pa zagotovo vemo, da so nekatera ljudstva okraševala jajca že pet tisoč let pred kristusovim rojstvom. Kitajci so denimo svojim otrokom za rojstni dan podarjali rdeče obarvana jajca.


Čokoladna jajca

Tradicija darovanja čokoladnih dobrot med praznovanjem velike noči se je pričela v devetnajstem stoletju. Razlog je precej preprost. Pričela se je industrijska doba in čedalje večja izbira materialnih sredstev je uveljavila tudi čedalje bolj razširjeno navado darovanja. V tem času so si namreč pričeli podarjati čokolado tudi za dan zaljubljenih.


Velikonočni zajček

Eden najbolj znanih velikonočnih simbolov je tudi zajček. Tudi ta ideja ima najverjetneje svoj izvor še v poganskih verovanjih. Zajček je bil namreč vedno znan kot izredno plodna žival. Prav zato je postal simbol plodnosti in pomladi, čeprav uradno nikoli ni postal del uradne krščanske religije.


Pregrešna šunka

Uradno meso velike noči bi sicer morala biti jagnjetina, vendar pa je v mnogih državah postala bolj pogosta uporaba šunke. Tudi ta ima izvor v poganskih časih, pujski so bili namreč simbol sreče.


Pekovski izdelki

Tudi kruh je za ljudi pomemben še iz poganskih časov, in sicer pomeni plodnost. Že antični Grki in Egipčani so ga darovali svojim bogovom. Poleg tega pa je pri zadnji večerji Jezus podelil kruh s svojimi apostoli. Kruh je zato pogosto spečen v simbolnih oblikah ali ima narisan križ.


V preteklosti so religije v svojem čaščenju pogosto uporabljale hrano; velika noč pa je praznik, ki je še posebno povezan z njo. Danes je vezan na krščanstvo, vendar pa izhaja iz še starejših obredov, ki so slavili ponovno rojstvo, plodnost, obilje in srečo. Tudi če niste verni, torej za srečo pojejte kruh s šunko in jajcem ter bodite zadovoljni, ker je vaš kraj zopet obiskala pomlad.