Že res, da so vse barve v zavojčkih na policah trgovin primerne za barvanje jajc, a mi smo se kljub temu raje odločili za povsem naraven pristop in pobrskali, kako jih pobarvamo povsem naravno oziroma povsem brez kemije.

Pravilni postopek kuhanja

Nekateri kuhajo jajca za pirhe petnajst minut, drugi pol ure. Eni prisegajo na popolnoma sveža jajca, ki so bila prav tisti dan pobrana iz gnezda, drugi ne. Eni pirhe z zelenim robom okoli rumenjaka jedo, drugi jih zavržejo. Kaj je prav? Vsekakor je dobro, če jajca niso stara, je pa res, da se popolnoma sveža jajca težje lupijo. Če želite, da bo pri lupljenju pirhov manj težav, vzemite jajca, ki so stara vsaj en teden.

Dolgo kuhanje je odveč

Rumenjak je že po približno štirih ali petih minutah vrenja trd. Bolje pa je, da se rumenjak in beljak še nekoliko utrdita. Za trdo kuhana jajca vzemite jajca, ki so na sobni temperaturi, izven hladilnika, stala celo uro. Položite jih v hladno vodo, ki ste ji dodali žlico soli in zavrite. Jajca naj vrejo štiri do pet minut, nato pa jih pokrijte, odstavite s kuhalne plošče in pustite v vodi še 15 minut. Med kuhanjem poskrbite za dodajanje naravnega barvila. Po četrt ure počitka vzemite jajca iz kozice, jih pustite uro do dve stati na pultu, da se popolnoma ohladijo, najkasneje po dveh urah pa jih zložite v hladilnik, da se ne bodo kvarila. Ima trdo kuhano jajce okoli rumenjaka zelen obroč? Ne skrbite, prav nič ni narobe, zaradi predolgega kuhanja je prizadet (ali izboljšan?) zgolj njegov videz, v okusu pa ni sprememb.

Osnove barvanja z naravnimi barvili

Za barvanje jajc lahko uporabljamo različna živila (sadje, zelenjavo, začimbe, vino) in cvetje. Da boste lahko uporabili izbrano naravno barvilo, je treba na barvanje seveda misliti kar nekaj časa pred veliko nočjo, saj je včasih treba počakati, da se nam v kuhinji nabere dovolj »sredstev« za barvanje, na primer čebulnih olupkov. Navadno pa to ni potrebno – če želite jajca obarvati v zamrznjenem jagodičevju ali čebulnih luščinah, lahko skočite ponje v trgovino tik pred zdajci.

Vroče in hladno barvanje

Barva se vedno najbolj prime na jajčno lupino, če se lotimo tako imenovanega vročega barvanja, torej uporabe barvil med kuhanjem. Intenzivnost barve je odvisna od zgoščenosti barvila v vodi za kuhanje, da se bo še bolje prijela, pa dodamo v vodo za kuhanje tudi žlico kisa (oziroma pri velikih kozicah nekoliko več). Pri hladnem barvanju trdo kuhanim jajcem dodamo barvilo, jih prelijemo s hladno vodo in pustimo stati v hladilniku, dokler se barva ne prime. Ta postopek je manj učinkovit oziroma se obnese zgolj pri zelo močnih naravnih barvilih. Ko so jajca obarvana, jih vzemite iz posode z barvilom in posušite, nato pa po želji obrišite s krpico, na katero ste nanesli kapljico olja. Tako boste iz nesvetlečega dobili sijajni videz.

Kaj pa vzorci in poslikave?

Najbolj enostavno je jajce obložiti z lističi deteljice ali drugih cvetlic, jih vstaviti v nogavico, ki liste pritisne nanjo, tako da se lupina pod njimi ne obarva. Prav tako pa lahko pred barvanjem (zlasti hladnim) na jajce narišete vzorec z belo voščeno barvico. Tudi vosek bo namreč preprečil prijemanje barvila. Pirhi so zanimivi tudi, če med hladnim barvanjem poskrbite, da je v vodi z barvilom zgolj polovica pirha, saj bo imelo jajce tako naravno in obarvano polovico, ali pa po vročem barvanju polovico jajca za nekaj časa namočite v sveže iztisnjen limonin sok – tako bo na namočenem delu jajca odtenek nežnejši kot na drugi polovici.

Katero živilo ali cvetje za posamezno barvo?

Če ste doslej poznali samo barvanje pirhov s pomočjo čebulnih luščin in terana, vas bomo gotovo razveselili s precej dolgim spiskom živil in cvetlic, ki ravno tako poskrbijo za lepo barvo – in to tako rekoč v vseh barvah in odtenkih. Podrobnosti preberite v okvirju. Našteta barvila pa naj vas nikar ne omejujejo. Obstaja namreč še veliko drugih živil in cvetja, ki poskrbijo za odlično barvanje. Včasih je treba le nekoliko pobrskati po domači kuhinji ali v trgovini pokukati na police s sadjem in zelenjavo ter v zamrzovalnike z zamrznjenim sadjem in zelenjavo, pa se takoj najde kaj zanimivega.