Društvo ljubiteljev stripa Stripoholik zadnjih enajst let bdi nad ljubljanskim bazarjem stripov, ki ima že 51-letno tradicijo in je domoval že marsikje: najbolj legendarno v podhodu pod Metalko, pa v Križankah, nekaj let v prostorih OŠ Ledina, zadnja štiri leta pa v Kinu Šiška.

Stripi iz nekdanje države

Predsednik društva Stripoholik Tomaž Bobnar pravi, da bazarja ne obiščejo le ljubitelji, ampak tudi naključni obiskovalci, med razstavljalci pa so večinoma člani njihovega društva, ki prinesejo stripe iz svojih zasebnih zbirk. Včeraj sta bili zraven tudi obe slovenski striparnici, ljubljanska Strip.art.nica Buch in celjski Oblaček, ter Magnet-manga.net, ki je pred kratkim izdala prvo in drugo številko revije Manga, v kateri je istoimenski legendarni japonski strip. Mange so sicer že obstajale v slovenskem prevodu, vendar ne v stripu. »Ti japonski stripi so zelo priljubljeni v Italiji, Franciji in ZDA, sploh med mladimi. Med mladimi sicer ni velikega zanimanja za strip, vsaj ne v takšni obliki, kot je zanimal nas. Zagor in Alan Ford jih pač ne pritegneta več,« ugotavlja Bobnar.

Na ljubljanskem bazarju pa imajo večinski delež stripi iz nekdanje Jugoslavije, kar zadovoljuje predvsem starejše ljubitelje. Alan Ford, Zagor, Tex Willer, Black je le nekaj takšnih, zelo dobro pa se prodajajo tudi vsi stripi Mikija Mustra, pa kakšni francoski klasiki s trdimi platnicami, prevedeni v slovenski jezik.

»Bazar je tudi priložnost, da se določenih stripov znebimo. Dejstvo je, da jih knjižnice ne hranijo in jih moram kupovati, ko pa jih preberem, jih prodam naprej. Nekateri seveda stripe kupujejo načrtno, imajo lepo ohranjene zbirke,« še pravi Bobnar.

Ob superherojih se zabava

Samo Makovec spada v mlajšo generacijo ljubiteljev stripa, bazar pa je obiskal že nekajkrat, ker živi v bližini. »Pridem pogledat, ali je kaj novega in bom lahko sklenil kakšno primerno kupčijo. Zanima me striparska subkultura, zame je še vedno sveža. Zdaj berem legendarnega metafizičnega Sandmana avtorja Neila Gaimana. Sicer pa me zanimajo tudi superheroji, čeprav vem, da so morda namenjeni mlajšim bralcem, ampak v to sceno sem padel pozneje in se zdaj ob branju zabavam. Zdaj je zelo popularna Saga, nova izvirna stripovska zgodba, ki bi jo lahko primerjal s knjižnima uspešnicama Kralj prstanov in Harry Potter

O stripih se najprej pouči prek interneta, potem jih prek spletne strani Book Depository naroči, dostavijo pa mu jih po pošti. Na spletu so stripi danes dostopni v različnih oblikah, vendar mu je všeč, če lahko strip drži v rokah. Striparska strast ga stane kakšnih dvajset evrov na mesec.

Tanja Skale iz CUK Kino Šiška je še povedala, da je med tremi bazarji vsako leto jesenski največji; takrat gostijo tudi festival stripa Stripolisfest in povabijo zraven tudi vse slovenske založbe, ki izdajajo stripe.