V mednarodnem konzorciju raziskovalnih novinarjev (ICIJ) so raziskali 11,5 milijona dokumentov iz ukradene in objavljene datoteke pravniškega podjetja Mossack Fonseca, ki je bilo specializirano za ustanavljanje off shore podjetij. Konzorcij je raziskal objavil informacije o mednarodnih davčnih oazah, diktatorjih, politikih in drugih davčnih prevarantih, ki so skrivali denar v oazah.

Daily News ter ProPublica, ki medije oskrbuje z raziskovalnimi vsebinami, sta dobila zlato medaljo zaradi poročanja o policijskih zlorabah zakona iz 70. let prejšnjega stoletja v mestu New York, ki je bil izvirno namenjen čiščenju prostitucije s Times Squarea.

Novinar Charleston Gazette Maila Eric Eyre je prejel nagrado za raziskovalno novinarstvo zaradi poročanja o zlorabah sredstev proti bolečinam v revnih predelih Zahodne Virginije. Tovrstne zlorabe so sicer epidemija po celih ZDA.

Nagrado za nacionalno poročanje je dobil novinar Washington Posta David Fahrenthold, ki je lani razkril sporne prakse dobrodelne ustanove predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Pulitzerja za mednarodno poročanje pa si je prislužila celotna redakcija New York Timesa za vrsto poročil o tem, kako si ruski predsednik Vladimir Putin prizadeva razširiti moč in vpliv Moskve po svetu.