Finalna premiera državnega prvenstva v hokeju na ledu je razkrila, da Olimpija po organizacijski in tekmovalni plati še nikdar ni bila na nižji ravni. Podobno zgodbo so spomladi 2012 doživljali na Jesenicah, ko je pod težo dolgov propadla najtrofejnejša blagovna športna znamka pri nas.

Ljubljančani so v lanskem finalu na petih tekmah skupno prejeli tri gole, v četrtek zvečer pa je v njihovo mrežo padlo kar deset ploščkov. Vratarja Jeff Frazee in Tilen Spreitzer sta imela dan odprtih vrat, saj sta ubranila le šestnajst strelov. Če do jutrišnje druge tekme na Jesenicah (19.15) ne bosta dvignila forme, se bo Olimpija že po treh tekmah poslovila od možnosti za ubranitev državne krone. Po jeseniškem viharju na tivolskem ledu vloga favoritov zdaj pripada gorenjskim hokejistom, ki so v primerjavi s tekmeci ostali v tekmovalnem ritmu. V Tivoliju so bili hitrejši in spretnejši pri iskanju enostavnejših rešitev, kar je del taktike trenerja Nika Zupančiča. Slovenski selektor ima v tej sezoni priložnost, da kot trener Jesenic še v drugem poskusu osvoji državno lovoriko.

Ljubljanski trener Bojan Zajc nima prav veliko izbire pred nadaljevanjem finalne serije na tri zmage. Po domači polomiji je napovedal spremembe, zato bi raztresenemu ameriškemu vratarju Jeffu Frazeeju lahko odvzel številko ena. V tivolski garderobi vlada agonija, saj je vodstvo kluba znova prelomilo obljubo o izplačilu zaostalih plač. Nekateri igralci v tej sezoni niso dobili niti dveh plač, kar močno vpliva na stanje duha na ledeni ploskvi. Četrtkov poraz s 5:10 je preslikava neurejenih razmer v klubu, ki izgublja operativnost. Predsednik Marko Popovič se zaradi daljših službenih obveznosti v tujini morda sploh ne bo udeležil nobene finalne tekme, zato nima nobenega smisla, da še naprej vztraja na položaju. Olimpija se je pod njegovim vodstvom znašla tik pred potopom in je na dobri poti, da izgubi stik z mednarodno konkurenco.

O kakovosti uvodnega finalnega obračuna ni vredno izgubljati preveč besed, saj že nenavadno visok izid pove pravzaprav vse. Vse kaže, da bo slabši znova premagal slabšega, kar otežuje delo selektorju Zupančiču, saj na prvi tekmi finala nihče ni zadovoljil kriterijev za reprezentančni nastop na bližajočem se svetovnem prvenstvu skupine A v Parizu. »Vsaj občinstvo je lahko uživalo v festivalu zadetkov,« je slab izgovor poiskal Bojan Zajc, saj velja podčrtati, da je domača hokejska scena že peto leto zapored v blatu.

Dodajmo, da sta jeseniško zmago s tribune VIP videla nekdanja asa Podmežakle Tomaž Razingar in Matjaž Kopitar, ki poslovno sodelujeta pri hokejski akademiji na Bledu, v zadnjem obdobju pa se ju omenja kot ključna funkcionarja pri vzponu jeseniškega hokeja. V železarskem mestu še ni harmonije med vsemi ljubitelji hokeja, zato bo pri iskanju poti do stare slave ključna diplomacija med nekdanjimi hokejisti in visokimi predstavniki iz tradicionalnih sponzorskih vrst.