Jeseniški hokejisti so silovito odprli finale državnega prvenstva in favorizirani Olimpiji že na uvodu odvzeli prednost domačega igrišča. Železarji so na tivolskem ledu osmešili branilce naslova in v učinkovitem strelskem večeru brez zanesljivih obramb slavili kar z 10:5. V nedeljo zvečer bodo imeli v razgretem ozračju Podmežakle izvrstno priložnost za povišanje vodstva v finalni seriji na tri zmage.

Že dlje časa je znano, da se hokejska zgodba pri Olimpiji vztrajno podira, kar je opazno tudi na ledeni ploskvi. Olimpija, ki skoraj dva meseca ni odigrala resne tekme, je bila na finalni premieri razglašena in povsem zunaj forme, da bi se enakovredno zoperstavila jeseniškim hokejistom. Gorenjci na mednarodnem prizorišču resda nastopajo v razredu nižje, vendar so v boju za državno zvezdico ohranili tekmovalni ritem, močan pečat jeseniški igri pa daje tudi trener Nik Zupančič, ki potrjuje sloves enega najobetavnejših hokejskih strokovnjakov pri nas. Jesenice so se pod njegovim vodstvom tudi na ljubljanskem ledu predstavile s prepoznavnim sistemom igre, medtem ko je Olimpija z neodgovorno predstavo tekmecu omogočila, da ji je na domačem dvorišču do vrha napolnil mrežo.

Ljubljanski vratar Jeff Frazee bi moral biti prvi adut moštva, a je že po 25 minutah doživel polomijo, ko je iz štirinajstih poskusov prejel pet golov in bil zamenjan z najstnikom Tilnom Spreitzerjem. Jeseničani so z lahkoto prehajali do domačih vrat in tekmeca dotolkli s hitrejšo in učinkovitejšo igro. Blestel je napadalec Jaka Ankerst, ki je na dobri poti, da postane prvi strelec finalne serije, saj je sinoči dosegel štiri zadetke. Olimpija še nikdar v zgodovini finalnih tekem za državno krono ni bila v tako slabem položaju, po naših informacijah pa ni več daleč dan, ko bo vodstvo EBEL zaprlo vrata edinemu slovenskemu predstavniku v tem tekmovanju. Z vrha lige so za dva tedna prestavili napovedani današnji sestanek v Celovcu, kjer bodo odločali o formatu tekmovanja za prihodnjo zimo. Poleg Olimpije imata negotov status še češki Znojmo in italijanski Bolzano, medtem ko se za vstop v EBEL potegujeta zagrebški Medveščak in madžarski MAC.

»Druga liga, druga liga,« so se nad nebogljeno Olimpijo sinoči naslajali jeseniški navijači, kritiki pa bi se ob tako nenavadnem izidu in poteku uvodne finalne tekme zamislili, kako globoko je zabredel slovenski klubski hokej. »V finalu štejejo zmage. Veseli nas, da smo slavili v Tivoliju, vendar sem igralce že opozoril na določene napake v obrambi, ki jih bodo morali popraviti. Pohvalil sem jih za učinkovitost, vendar ne moremo pričakovati, da bomo vedno tako uspešni. Zaradi nenavadnega izida kot trener nisem videl idealne tekme. Serija še zdaleč ni odločena, saj potrebujemo še dve zmagi,« je dejal jeseniški trener Nik Zupančič, medtem ko njegov nasprotnik na ljubljanski klopi Bojan Zajc ni iskal alibijev za visok poraz: »Igrali smo katastrofalno. Nismo pričakovali takšnega začetka. Verjamem, da bomo boljši že v nedeljo na Jesenicah. Izgubili smo prvo bitko, a je vojna še odprta. Verjetno bom na drugi tekmi posegel po nekaterih spremembah, prav gotovo pa bomo morali začeti graditi igro v obrambi.«