Kakšni so prvi vtisi po zboru reprezentance na Bledu?

Hokejisti so v zadovoljivi fizični pripravljenosti, kar sem od njih tudi pričakoval. Pozna se, da je večina igralcev v zadnjih dveh tednih trenirala v Kranju, zato ne začenjajo ravno z izhodišča. Peščica igralcev je ravno pred kratkim sklenila klubske obveznosti za to sezono, zato jim je premor dobro del, počasi pa pričakujemo tudi druge hokejiste, ki v klubskih dresih še vedno nastopajo v končnicah.

Se nekaterim igralcem pozna, da so že februarja odigrali zadnjo tekmo?

Razumljivo se pozna, vendar so ohranjali kondicijo. Izostanek tekem težko nadomestiš s treningi, saj je povsem drugače odigrati končnico v ruski ligi kot trenirati v Kranju.

Še mesec dni je do odprtja svetovnega prvenstva. Reprezentanca prehaja v pomembno obdobje, saj je priprava na turnir ključnega pomena.

V tem času bomo skušali čim bolje izkoristiti proste termine v dvoranah za treninge. Vsi vemo, da imamo v Sloveniji premalo dvoran, zato moramo marsikaj kombinirati. Na začetku priprav bomo več pozornosti namenili kondicijski pripravi, obenem bomo delali tudi zunaj ledu. V fitnesu bomo posvetili pozornost specifičnim vajam za hokejsko igro. Verjetno si ljudje predstavljajo, da lahko v fitnesu treniraš zgolj na napravah za moč, vendar ni povsem tako. Mi se bomo skušali približati tudi različnim situacijam, ki nas čakajo na igrišču.

Bodo nasprotniki na prijateljskih tekmah dovolj močni za optimalno pripravo?

Že večkrat sem povedal, da prav velike izbire tekmecev za prijateljske tekme nimamo, kar se niti v prihodnosti ne bo bistveno spremenilo. Tokratni nasprotniki so zanimivi, zato verjamem, da je odločitev pravilna. Z Madžarsko smo imeli vselej zahtevne tekme. Ta država odlično dela na področju mladih igralcev, zato bi si človek zaželel, da bi imeli tudi v Sloveniji tako dobre pogoje za treniranje. Kazahstan, naš naslednji nasprotnik, je kakovosten in spada v rang Belorusije. Italijani so znani po specifičnem načinu igre, tokrat se jim bomo oddolžili z gostovanjem, potem ko prišli na Bled tik pred začetkom septembrskih olimpijskih kvalifikacij. Na koncu nas čaka še gostovanje v Sankt Peterburgu, vendar še ni povsem jasno, ali bomo igrali turnir ali pa se bomo pomerili samo z rusko reprezentanco do 25 let. Računam, da bomo v Rusiji že v polnem tekmovalnem ritmu za prvenstvo.

Na zadnjih treh prvenstvih skupine A ste bili pomočnik selektorja Matjaža Kopitarja, Sloveniji pa je vselej zdrsnilo. Kaj ste se naučili v tem času?

V podrobnosti se ne bi spustil, sem pa zagotovo pridobil ogromno izkušenj, ki so vedno dobrodošle. Ne pozabimo, da se nam je v tej sezoni povsem na začetku že zgodil preboj na olimpijske igre. Igralcem bom večkrat povedal, naj ne pozabijo, da lahko tudi na tujem igrišču odigrajo fantastične tekme. V Minsku smo premagali Belorusijo, zdaj se bomo v Parizu pomerili tudi proti Franciji. Imam pa tudi nekaj zamisli, kje bi se dalo narediti več kot v preteklosti.

Mislite na branje igre?

Tudi. Na tako visoki ravni moraš imeti dovolj hokejske inteligence, saj z branjem igre lahko privarčuješ precej energije. Odziv moštva je v tem primeru hitrejši, tudi ustvarjenih priložnosti je običajno več. Poudarek bo na branju igre, vendar igralcev tega ne moreš naučiti, tako kot jih v mladih letih naučiš drsati ali streljati na gol.

Predsednik zveze Matjaž Rakovec govori o napadu na četrtfinale.

To je njegova ocena. Moramo biti realni, zato je moj primarni cilj obstanek v elitnem razredu, kar nam je nazadnje uspelo pred več kot desetletjem. Čas je že, da zadržimo status prvokategornikov in nič drugega. Če bi si dovolj zgodaj zagotovili obstanek, četrtfinalni nastop ni več tako oddaljen. Pretirano bi bilo, da bi javnosti dajali silne obljube, saj se od najinega intervjuja do prve tekme lahko zgodi še marsikaj.

Kako pomembna bo psihološka priprava na dolg turnir?

Kot trener sem vedno veliko stavil na psihologijo. Resda ne bomo delali disertacij na tem področju, naša velika prednost bi moral biti moštveni duh, saj se vsi zelo dobro poznamo med seboj. Natančno vem, kaj lahko pričakujem od igralcev, pozitivno vzdušje v moštvu pa nikdar ni bilo vprašljivo.

Bo za Slovenijo igral Anže Kopitar, ki je z Los Angelesom zapravil možnosti za končnico v NHL?

Z novicami o statusu Kopitarja ne bi prehiteval. Anže je vedno z veseljem igral za reprezentanco, če ni imel klubskih obveznosti. Počakali bomo do zadnje tekme Los Angelesa, saj ne bi bilo smiselno prehitevati dogodkov. Spoštovati je treba, da igra za vrhunski klub. Je velik profesionalec in živi od hokeja. Vedno je bil pomemben člen reprezentance in ni dvoma, da nam njegova prisotnost ogromno pomeni. V Parizu ne bi bilo nič drugače.

Sta sklenila kakšen interni dogovor?

O nastopu na svetovnem prvenstvu sva se že pogovarjala. Povedal sem mu, da ga ne bom klical vsak teden in ga spraševal, ali bo igral za Slovenijo ali ne. Tudi njegovo počutje mora biti na visoki ravni, da bo imel dovolj energije za prvenstvo. Če se nam bo pridružil, bo zagotovo vrhunsko pripravljen, saj ničesar ne naredi na pol. Zvezdniki iz drugih držav so precej bolj muhasti, saj v reprezentanci običajno niso na tako visoki ravni kot v klubih. Kopitar nikdar ni bil takšen.

Boste zdržali naporen ritem, saj vas v naslednjih dneh čaka tudi končnica v državnem prvenstvu na klopi Jesenic?

Takšni napori niso najboljši za moje zdravje, vendar nimam druge izbire. Urnik obveznosti smo tako sestavili, da bom lahko prisoten na obeh »frontah«. Če se bo kakšen dogodek prikrival, bodo glavno besedo začasno prevzeli moji pomočniki, ki jim povsem zaupam, saj imajo dovolj znanja in izkušenj. Zagotovim lahko, da delo v reprezentanci in klubu ne bo trpelo.

Ste napredovali kot trener Jesenic?

Sem. V tej zimi sem se zelo veliko naučil. To je moja prva sezona, ko sem od začetka sezone trener v klubu. Spoznal sem veliko novega, kar bom lahko uporabil tudi v reprezentanci. Resda mednarodna sezona ni bila izjemna, saj se nismo uvrstili v finale alpske lige, vendar nas že čez nekaj dni čaka drugi vrhunec s finalom državnega prvenstva.

Kakšna bo reakcija igralcev po nedavno končanih nastopih v AHL?

Že v nedeljo se je moštvo dobro odzvalo na polfinalni tekmi v Celju. Pristop igralcev je bil resen, žal pa se je poškodoval Nathan di Casmirro, ki ima nogo v mavcu, zato bo verjetno izpustil uvodni obračun v četrtek v Tivoliju.

Boste v naslednji zimi ostali na Jesenicah?

Veliko se pogovarjamo o prihodnosti kluba. Predvsem o tem, katera liga bi bila za Jesenice najboljša izbira, o sodelovanju v naslednji sezoni pa še nisem sprejel odločitve.