Vezuv

neprestano grmi in buči, prebivalci pod goro so v groznem strahu.

Slovenski narod, 7. aprila 1906

Bljuvanje Vezuva

je čimdalje silnejše. Goreča lava se je Bosco-Trecasu približala že na 400 metrov. Poklicano je vojaštvo, ki naj pomaga spravljati prebivalcem premičnine na varni kraj. Tudi žrelo proti Neapolju se je odprlo. Dosedaj je lava uničila že nad 1000 ha rodovitne zemlje.

Slovenski narod, 9. aprila 1906

VEZUV NEPRESTANO DALJE BRUHA.

Neapolj, 9. aprila. Poročila o izbruhu Vezuva so vedno strašnejša. Iz Torca Annunciata je pobegnilo 32.000 oseb. (…)

Rim, 9. aprila. V Boscotrecase je doslej 13 mrtvih. Observatorij na Vezuvu je popolnoma uničen. V Porticih je neka ženska strahu umrla. Slišijo se neprenehoma poki in zemlja se potresa. Vezuv, sorrentski polotok in otok Capri so zakriti v takem oblaku pepela, da jih ni videti iz Neapolja.

Slovenec, 9. aprila 1906

Strahovito bruhanje Vezuva.

Goreča lava je preplavila Boscotrecase. V četrt uri je bila cela velika naselbina v plamenu. Prebivalci so se rešili. Od tod se vali lava 7 metrov visoka in 400 metrov v širjavi proti Torre d' Annunziata, kjer je že preplavila pokopališče, zrušila cerkev in neko hišo z delavsko rodbino. Ženijski vojaki delajo brez odmora velik kanal, da bi po njem odvedli lavo proti morju. V ta namen so razstrelili železniške nasipe in železni most. Mesto je zapuščeno, 10.000 prebivalcev je pribežalo v Neapelj. Pepel in dušljivi plini ovirajo vojake pri delu. (…)

V Ottajanu se je vsled pepela zrušilo 18 hiš, med njimi kaznilnica, vojašnica in dom. Pogrešajo 20 otrok. Iz vseh krajev, ki so v nevarnosti, je pribežalo v Neapelj 150.000 ljudi. Vlaki vozijo nesrečnike brezplačno, tudi ladje so povsod na razpolago. (…)

Slovenski narod, 10. aprila 1906

Izbruh Vezuva.

Ognjenik Vulkan pod sinjim napoljskim podnebjem deluje letos tako, kakor že dolgo vrst let ne. O ognjeniku Vezuvu so sodili stari Rimljani, da spada med one ognjenike, ki so ugasnili. Razkošni Rimljani so se kaj radi naseljevali v vezuvski okolici. Nastala so cvetoča mesta. (…)

Zadnjič je bljuval Vezuv z vso silo leta 1872. (…) So sile, ki jih prosvitljeni človeški duh ustaviti ne more. Najnovejša poročila o posledicah sedanjega bljuvanja ognjenika Vezuva so taka, da jih ne more strašnejših zamisliti človeški um. (…)

V nedeljo popoldne ob štirih sta došla italijanski kralj in kraljica v Napolj, da osrčita obupano prebivalstvo. Ob petih sta se odpeljala v avtomobilu proti Vezuvu. Včeraj sta obiskala kljub slabemu vremenu občine ob vznožju Vezuva. Srečavala sta vozove z obupanimi begunci. (…)

Slovenec, 10. aprila 1906

Izbruh Vezuva.

Strokovnjaki trde, da v sedanji dobi delujejo notranje zemeljske sile močnejše, kakor so delovale svoj čas. Trde tudi, da moramo pričakovati novih vulkanskih izbruhov in pa potresov. Ko je bljuval Mont-Pelée, so močneje bljuvali srednjeameriški ognjeniki in pojavljali so se močni potresi. (…) Tudi sedanji Vezuvov izbruh je posledica močnejšega gibanja tajnih podzemskih sil in sličen pojavom, ko bljujejo ognjeniki. (…) Glavno Vezuvovo žrelo se je znižalo za 250 metrov in izgleda stožec, kakor da je odrezan z britvijo. (…)

Ottajano je popolnoma uničeno, večina prebivalcev je pobegnilo. Število ottajanskih žrtev cenijo na 200. (…)

Slovenec, 11. aprila 1906

Kranjske klerikalne voditelje v Neapolj

Iz Krškega nam pišejo napredni volilci: Da se iznebimo brezvestnih klerikalnih izdajalcev, ki hočejo slovensko domovino zasužnjiti v nemško-rimski jarem, bilo bi pametno, da jih pošljemo v Neapolj, to pa brž, dokler še bruha Vezuv, da jih po svoje požre in pokonča. Žlindra med žlindro! (…)

Silno bruhanje Vezuva.

Kralj je zopet prišel v naselbine pod Vezuvom, ki so najhujše trpele vsled bruhanja Vezuva. Kralj je vse opazil ter trezno presojal. Župan neke vasi ga je prosil, naj pošlje vojake, ki bodo kidali pepel s streh. Kralj mu je odgovoril: »Kaj hočete z vojaki? Povabite prebivalce, naj delajo. Sam bi vzel lopato ter vam dal zgled.« Kralj je neprestano srečaval procesije. Rekel je, naj bi duhovniki vendar ljudem svetovali delati, da obvarujejo svoje hiše propada. (…)

Slovenski narod, 14. aprila 1906

Vir: Digitalna knjižnica Slovenije – dLib.si