Bela hiša je v ponedeljek objavila uradni portret prve dame Združenih držav Amerike Melanie Trump, ki po novem spremlja njeno biografijo na uradni spletni strani Bele hiše, postal pa je tudi fotografija profila prve dame na twitterju. »Počaščena sem, da lahko služim kot prva dama. Veselim se dela za ameriško ljudstvo,« je fotografijo s svojo izjavo pospremila Melania Trump, ki tako z glamuroznim portretom, na katerem je na svoje mesto postavljen vsak njen las, kot s spremljajočo biografijo jasno daje vedeti, da je bila, preden je postala prva dama, manekenka. Polovica njene kratke biografije je namenjena naštevanju naslovnic revij, ki jih je krasila kot model, druga polovica pa podjetniškim dosežkom, dobrodelnosti, radodarnosti in temam, ki se jim bo posvečala kot prva dama.

Glavna zvezda je prstan

Ameriški mediji so portret ocenili kot še en plašen korak Melanie Trump v izpolnjevanju nalog prve dame, do zadnje podrobnosti pa so se razpisali tudi o vsem, kar se sveti na fotografiji. Najbolj poleg »skromnejšega« prstana na desni roki bode v oči ogromen diamantni prstan na njeni levi roki. Novinarji sicer nimajo enakega mnenja, ko gre za vprašanje, koliko karatov ima diamant, saj se številke gibljejo od 12 do 25 karatov, vsi pa so si edini, da gre za prstan, ki ga je Donald Trump takrat še Melanii Knauss podaril, ko jo je leta 2004 zaprosil za roko. Zaročni prstan naj bi bil vreden tri milijone dolarjev, a naj bi Trump na koncu plačal pol manj, londonska draguljarska hiša Graff, ki mu ga je prodala, pa je v zameno dobila brezplačno reklamo v njegovem televizijskem šovu Pripravnik.

Ni pa diamantni prstan edino, v kar so se vtaknili mediji. Konservativna črna jakna, ki spominja na smoking, je šla skozi sito brez večjih pripomb, nihče pa ni spregledal črne bluze s pentljo, znane kot »pussy bow«, s katero je Melania Trump v Guccijevi različici v barvi fuksije vznemirjala že na eni od predvolilnih debat decembra lani. Brez sarkazma pa ni šlo niti, ko gre za spoliranost fotografije, ki bi bila, kot menijo Američani, bolj kot za uradno stran Bele hiše primerna za naslovnico modne revije, ter količino retuširanja, s katerim so obraz 46-letne prve dame zloščili do zadnje gubice.

Fotografijo, ki je nastala v dnevni sobi zasebnega dela Bele hiše, imenovani The Sitting Hall, je v nasprotju s tradicijo, da uradne portrete naredijo člani osebja Bele hiše, posnela posebej za to priložnost najeta belgijska fotografinja Regine Mahaux. Fotografinja je z družino Trump začela sodelovati pred šestimi leti in je od takrat že večkrat ovekovečila njihovo življenje na veliki nogi. »Rada ustvarjam njihovo družinsko podobo. Nagovarja me in navdihuje, imam veliko svobode in veliko odgovornost. Pustijo mi, da se izrazim kot umetnica,« je takrat dejala Regine Mahaux, očitno pa ji zaupa tudi družina Trump, saj je njena tudi zdaj že znamenita fotografija, na kateri Melania, Donald in njun sin Barron Trump, ki sedi na velikem plišastem levu, pozirajo v Trumpovem v zlato odetem luksuznem stanovanju v najvišjem nadstropju Trump Towra v New Yorku.

Brez rož skoraj nobena

Uradni portret dokaj brezizrazne Melanie Trump je, čeprav sta se odločili za isto, črno barvo, pravo nasprotje sproščenega portreta prejšnje prve dame Michelle Obama. Široko nasmejana Obamova je ob prvem predsedniškem mandatu Baracka Obame razprtih rok pozirala v Modri sobi Bele hiše, odločila pa se je za biserno ogrlico, uro in obleko brez rokavov, ki so jo mediji takrat ocenili kot preveč sproščeno. Poleg nje je bilo na fotografiji mogoče opaziti šopek belega cvetja, ki ga na fotografiji Melanie Trump ni, je pa zato rože mogoče najti na večini uradnih portretov prvih dam. Te so, mimogrede, med poziranjem večinoma želele delovati kot dobrodušne urejene gospe, s katerimi bi ob skodelici čaja zlahka razpravljali o vremenu.

Laura Bush je na primer pozirala pred šopkom mareličnih vrtnic, s katerimi se je ujemal njen kostim, Betty Ford, ki je nosila oranžno obleko z visokim ovratnikom, pa je stala na balkonu za šopkom rumenih krizantem na balkonu Bele hiše, pri čemer se verjetno ni zavedala, da rumena krizantema simbolizira zanemarjeno ljubezen. Še največ podobnosti je, ko gre za portret Melanie, mogoče najti v portretu Nancy Reagan, 40. prve dame. Ta naj bi že tako navdihovala novo prvo damo in naj bi enako kot Melania kanalizirala Jackie Kennedy, kot je nova prva dama na primer počela na inavguraciji Donalda Trumpa s svojim modrim kostimom in rokavicami. Nancy Reagan je za svoj uradni portret, za katerega je izbrala rdečo bluzo s pentljo, pozirala v isti sobi kot Melania in pred istim ozadjem, prav tako pa nam ni sporočala, naj ostanemo v cvetju.