Do podpisa sporazuma med prvim možem Agrokorja in bankami je prišlo ta konec tedna po sestanku največjih dobaviteljev Agrokorja in bank upnic, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina, ki je dodala, da je moratorij za odplačilo kreditnih obveznosti stopil v veljavo že v petek.

V prihodnjih dneh bo Agrokor od bank dobil tudi svež kapital, lotiti pa se bo moral zahtevnega prestrukturiranja. Kot je v minulih dneh prek agencije Bloomberg objavila glavna upnica, ruska Sberbank, bodo poleg direktorja za prestrukturiranje imenovali tudi novega predsednika uprave Agrokorja, njegovega namestnika in finančnega direktorja, kar po navedbah hrvaških medijev pomeni, da bodo morali Todorić in drugi člani uprave zapustiti položaje.

Kot dodaja reški dnevni časopis Novi list, pa proces podpisovanja dogovora še ni končan, saj ga morajo poleg šestih bank, ki v njem sodelujejo, podpisati tudi vse pravne osebe iz sistema bank (teh je menda 30), ki imajo sklenjene posle z Agrokorjem. Proces je po navedbah zagrebškega Jutarnjega lista sicer v sklepni fazi, kdaj točno bo sporazum dokončno podpisan, pa še ni znano.

Hrvaški premier Andrej Plenković naj bi se jutri dopoldne v Banskih dvorih v Zagrebu skupaj s podpredsednico vlade in gospodarsko ministrico Martino Dalić ter kmetijskim ministrom Tomislavom Tolušićem srečal s predstavniki dobaviteljev Agrokorja, ki jim ta dolguje več kot 2,1 milijarde evrov. Številni so v petek vložili izvršbe, tako da so praktično vsi računi koncerna zdaj blokirani. Plenković naj bi jih pregovoril, da tudi oni podpišejo sporazum o mirovanju z Agrokorjem in s tem pomagajo rešiti koncern.