Finančne težave Agrokorja, lastnika Mercatorja, postajajo iz dneva v dan bolj vroča politična tema na Hrvaškem. Po poročanju hrvaške televizije N1 so se pred dnevi na tajnem sestanku z lastnikom in predsednikom Agrokorja Ivico Todorićem sestali predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, finančni minister Zdravko Marić in predsednik sabora Božo Petrov. Na njem naj bi bila podana zahteva, da mora Todorić zapustiti vodstveni položaj Agrokorja.

Po pojasnilih Petrova, prvega moža koalicijske stranke Most, za stanje v Agrokorju ni odgovoren nihče drug kot Todorić, je poročal hrvaški časnik Večernji list. Zato Petrov pričakuje, da bo Todorić doumel, da vlada koalicijskih strank HDZ in Mosta ne bo delovala po vzoru politikov pred dvema desetletjema. »Država ne bo reševala Todorića. Ker pa je Agrokor po številu podjetij, ki jih ima v lasti in s katerimi posluje, za hrvaško gospodarstvo strateška družba, namerava država, če bo treba, braniti hrvaško ekonomijo,« je poudaril Petrov.

V sporočilu za javnost so v Agrokorju včeraj pojasnili, da s partnerji analizirajo vse možnosti za stabilizacijo poslovanja in da imajo podporo investitorjev, ki aktivno sodelujejo v procesu.

Zaradi prevelike zadolženosti je Agrokorju bonitetna hiša Moody's letos znižala bonitetno oceno z B2 na B3. Konec lanskega septembra so finančne obveznosti skupine Agrokor znašale 3,4 milijarde evrov. K temu je treba prišteti še za dobri dve milijardi evrov dolgov do dobaviteljev. sm