Potem ko je mednarodna bonitetna hiša Moody's ponovno znižala Agrokorju rating, in sicer z B3 v Caa1, torej v skupino, ki prinaša pomembna tveganja, so se na zagrebški borzi včeraj spet občutno znižali tečaji delnic v njegovi lasti – Jamnice, Leda, Belja. Znižale so se tudi vrednosti korporativnih obveznic. Medtem ko je vrednost tistih, ki dospejo v plačilo 2019, padla pod 50 odstotkov nominalne vrednosti, se je vrednost obveznic z dospetjem v plačilo leta 2020 znižala na le 25 odstotkov vrednosti ob izdaji.

Očitno mineva potrpljenje tudi dobavitelje, ki jim Agrokor dolguje čez dve milijardi evrov. Družba Orbico v lasti Branka Roglića je namreč sprožila izvršilni postopek za izterjavo 12 milijonov kun (1,6 milijona evrov) dolga, Agrokorju pa je blago prenehala dobavljati proti koncu lanskega leta. Po poročanju hrvaškega časnika Jutarnji list, naj bi Orbicu včeraj sledili še nekateri drugi dobavitelji. Ravno s ciljem, da bi preprečila takšne solo akcije v načrtovanem sanacijskem procesu, hrvaška vlada pripravlja posebni zakon, ki naj bi ga v saborsko proceduro poslala danes. Zakon naj bi med drugim omogočal imenovanje izredne uprave, hkrati pa onemogočal, da bi kateri od upnikov v določenem času sprožil stečaj družbe.

Čedalje več napovedi o odhodu Todorića

Hrvaški mediji poročajo, da naj bi Agrokor in banke upnice sklenile dogovor o zamrznitvi dolgov. Koliko časa naj bi bil dolg za mrznjen, ni znano. Čedalje več napovedi pa je, da se bo morala vodstvena posadka Agrokorja, vključno s predsednikom uprave in lastnikom Ivico Todorićem, posloviti. Tudi namestnik izvršnega direktorja ruske državne banke VTB Bank Jurij Solovjev je ruskim novinarjem v sredo pojasnil, da bo moral Agrokor izpolniti številne zahteve, vključno z odhodom trenutnega menedžmenta. Solovjev je med drugim še opozoril, da so težave nastale, ker naj bi v Agrokorju dlje časa prirejali bilance, nato pa so v VTB Bank, ki ji hrvaška družba dolguje 300 milijonov evrov, izjavo popravili in dejali, da so v bilancah nepravilnosti. Kot so pojasnili v Agrokorju, bodo v kratkem objavili vsa relevantna dejstva, trenutno stanje in načrtovane prihodnje korake družbe.