Hitri zmenki so orodje, ki so ga na Zavodu RS za zaposlovanje predvsem zaradi potreb podjetij po čim hitrejšem pridobivanju kadrov začeli uporabljati leta 2014. Zmenke organizirajo v prostorih območnih služb zavoda, če pa je zanimanje večje, poiščejo primerno večje prostore.

Letos so na primer pripravili že 20 hitrih zmenkov. »Ko po kadrih določenega profila, na primer računovodjih, povprašuje več podjetij, hitre zmenke organiziramo v zelo kratkem času. Podjetja obvestimo o datumu in kraju, zainteresirane brezposelne pa pripravimo na to, da so se sposobni v nekaj minutah res učinkovito predstaviti delodajalcu. Vsak brezposelni ima tisti dan na voljo spoznati več podjetij, kar je izjemna prednost za iskalca zaposlitve,« poudarja Bernarda Vošner Kamenik, svetovalka območne službe Velenje, Zavod RS za zaposlovanje, ki pokriva urad za delo Slovenj Gradec, Dravograd, Radlje in Ravne.

»Hitri zmenki s predstavniki podjetij so lahko prednost predvsem za tiste iskalce zaposlitve, ki imajo na papirju šibkejšo predstavitev oziroma življenjepis. V nekajminutni predstavitvi podjetju morajo biti sposobni hitro in prepričljivo odgovarjati na ključna vprašanja predstavnika podjetja. Da pa so na to dobro pripravljeni, poskrbimo na enodnevnih delavnicah, ki jih izvajamo v naših kariernih središčih,« pojasnjuje Vošner-Kamenikova.

Hkrati hitri zmenki pomenijo velik časovni prihranek za podjetje, saj lahko v dveh urah na primer spoznajo ducat potencialnih sodelavcev in jim ni treba veliko časa namenjati prebiranju desetine prijav po e-pošti ali klasični pošti. Zavod namreč na hitre zmenke pripelje motivirane in vnaprej pripravljene iskalce zaposlitve, kar pomeni, da je podjetje preskočilo prve korake postopka izbora novih sodelavcev. »Zato so hitri zmenki primerni tudi za manjša in mlajša podjetja, ki se lahko na zavod obrnejo prek pisarn za delodajalce, kjer bodo vzpostavili stik s svetovalcem za delodajalce.« Lani je zavod pripravil 116 hitrih zmenkov, na katerih je sodelovalo 179 delodajalcev. Da so hitri zmenki ena najbolj učinkovitih oblik izbora kandidatov za zaposlitve, je pokazala tudi lanska zavodova anketa med podjetji. jpš