Naš mali slovenski narod je nagnjen k nadnaravnemu, bolj kot mnogi po Evropi. Bodimo neposredni: naša evropska komisarka Violeta Bulc je šamanka, in to ni izmišljotina ali pretiravanje. Preprosto uporablja 3500 let stare tehnike, kako čim bolje razumeti sebe in se čim bolj harmonično vpeti v okolje. Aktualna finančna ministrica Mateja Vraničar Erman ni šamanka, ampak pripadnica slovenske podružnice hrvaškega kulta Zdrava atmosfera, ki podarja ljubezen, složnost, prijateljstvo… Nekatere izlete slovenskih politikov v nadnaravno je pred leti vpeljal že nekdanji predsednik Janez Drnovšek, v podobno kategorijo pa gre šteti tudi aktualnega predsednika vlade Mira Cerarja, ki je kljub brezbožni vzgoji na stara leta vstopil v katoliško vero.

Je pa tudi slovenski šport od včeraj uradno bogatejši za somojstra komplementarne energijske medicine, ki se že od leta 2015 ukvarja s pripravo slovenske nogometne reprezentance. V pogovoru za naš časopis sta zakonca Rupert razkrila metode, s katerimi pomagata selektorju Katancu, nogometašem in celo stadionom. Njuna metoda vključuje pregled elektromagnetnega polja, ki ga ima vsak človeški organ. Ko ugotovita nepravilnosti, jih skupaj s Srečkom Katancem poskušata popraviti, da bi igralci začutili notranji mir. Pri omenjenih merjenjih uporabljata meditacijo, dihalne tehnike in tehnike za napolnitev energetskih središč.

V zgodovini slovenskega športa je kar nekaj primerov, ko so si trenerji pomagali z na videz neobičajnimi tehnikami, če kot običajne razumemo poznavanje pravil ter kondicijsko in tehnično pripravljenost. Nekdanji trener košarkarjev Olimpije Sašo Filipovski je prisegal na podobne energije kot Srečko Katanec, čeprav si je pomagal s kamni, a v neobičajnih tehnikah priprave športnikov so predvsem izvirni nogometni trenerji, med katere seveda spada tudi naš selektor. Rešitve, ki naj bi pomagale pri zmagah moštev, so nemalokrat z roba športne znanosti, od plezanja po drevesih, da bi bili bližje nebeškim silam, do umivanja obraza z jutranjo roso. Nekateri trenerji na dan tekme ne jedo, drugi gredo pred vsako tekmo v cerkev, kjer intenzivno molijo, nekateri pa zgolj prižgejo svečo za zmago. Ja, konec koncev lahko opazite, da se zadnja leta nogometaši tudi na igrišču radi priporočijo svojemu bogu. Največkrat nogometni tekmi prilagodijo oblačenje. Če smo na prejšnji tekmi zmagali v rumenih dresih, bomo tudi danes igrali v rumenih. Zadnjič je recimo novi trener Olimpije Marijan Pušnik zamenjal strani na klopi za trenerje in rezervne igralce na stadionu v Stožicah, z leve na desno. No, ja, pa so Ljubljančani vseeno izgubili.

In prav porazi so tisti, ki omajejo vero v takšne prijeme. Tako v tiste, ki so povezani z vraževerjem, kot v tiste, ki so bližje vzhodnoazijskim tehnikam za čiščenje energije. Če bi Slovenija zmagala v Glasgowu, zakoncema Alenki in Matjažu Rupertu ne bi nihče ničesar očital. Če bi Olimpija premagala Gorico, bi se Marijanu Pušniku pravzaprav obrestovala menjava klopi za rezervne igralce. Pa se ni. Slovenija je na Škotskem igrala katastrofalno, podobno kot igra Olimpija v državnem prvenstvu. In tako kot se bo Marijan Pušnik moral odločiti, kaj naj naredi s klopjo, ki jo je očitno napačno izbral, se bo moralo vodstvo slovenske nogometne zveze odločiti, kaj naj stori z zakoncema Rupert, ki sta bojda zasebno zelo veliko storila za zdravje in počutje samega selektorja Srečka Katanca. A kaj, ko sta po drugi strani ob živce spravila nekaj sto tisoč navijačev reprezentance Slovenije.