Selektor nogometne reprezentance Srečko Katanec ni ponudil najbolj prepričljivih odgovorov pri pojasnjevanju izbora igralcev za prihajajoči izziv na Škotskem, kjer bo Slovenija prihodnjo nedeljo nadaljevala kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018. Med 24 nogometaši preseneča predvsem vpoklic Matije Široka in Žana Majerja (oba Domžale), selektor pa je očitno spregledal vzpon forme mariborskih adutov Dareta Vršiča in Luke Zahovića, kar daje vtis o nenavadnih kriterijih pri sestavi igralskega kadra.

Na naše vprašanje, zakaj v reprezentanco še ne sodi Luka Zahović, ki je s štirinajstimi goli prvi strelec slovenske lige, je Katanec odgovoril z vprašanjem: »Koga od napadalcev pa naj potem izbrišem? Če namigujete, koga bi moral vpoklicati v reprezentanco, mi povejte, koga naj odstranim.« V nadaljevanju je dejal, da so vpoklicani nogometaši primernejši od Zahovića, pri čemer se odpira vprašanje, s čim se bo moral obetavni napadalec še dokazati selektorju. Spomnimo, da je Zahović že dosegel gol v ligi prvakov, v tem trenutku pa je bržčas najbolj vroč igralec prve lige. »Moje delo je zelo specifično. Igralce analiziram po tem, kaj pokažejo na igrišču, nato pa ocenim, ali so primerni za določeno reprezentančno tekmo ali ne. Ime in priimek nista pomembna, saj nikogar ne sovražim. V reprezentanco ne bom klical nogometašev, da bom zadovoljil okus novinarjev,« se je razgovoril Katanec in se s tem odzval tudi na pomisleke javnosti, da ima Zahović zaradi znanega Katančevega spora z Lukovim očetom Zlatkom oteženo delo pri vstopu v člansko selekcijo.

Namesto Zahovića je Katanec raje vpoklical veterana Milivoja Novakovića, Robert Berić je v Franciji za St. Etienne od novembra igral le šest tekem, Roman Bezjak pa je za Rijeko odtlej zabil le v nedeljo na splitskem Poljudu iz enajstmetrovke. Selektor je priznal, da ima pred ponedeljkovim zborom reprezentance na Brdu pri Kranju kup skrbi s formo in igralnim časom izkušenih reprezentantov. Posebej je izpostavil Reneja Krhina in Josipa Iličića, po nedavnem srečanju s Kevinom Kamplom v Leverkusnu pa bo za slovensko vrsto znova zaigral udarni adut Bayerja. »Ne bom razlagal, kaj sva se pogovarjala na sestanku. Bomo videli, ali bo Kevin prišel na zbor. Moral bi, ampak v življenju me nič več ne preseneti,« je v svojem slogu dodal Katanec in napovedal, da bo znova zaprl treninge za medije, saj pravi, da si želi božjega miru. O presenetljivem vpoklicu Matije Široka in Žana Majerja je povedal, da si igralca zaslužita priložnost, saj sta se že med januarskim izzivom reprezentance B v Abu Dabiju izkazala z resnim pristopom.

O Škotski, trenutno 67. reprezentanci sveta (Slovenija je na 58. mestu), je Katanec govoril v presežkih. »Pogledali smo posnetke vseh zadnjih tekem Škotske. Še vedno mi ni jasno, kako so lahko proti Slovaški in Angliji obakrat izgubili z 0:3, saj si tako visokih porazov niso zaslužili. So dobri, agresivni, ustvarjajo si priložnosti. Želim si, da proti Sloveniji ne bi dosegli zadetka. Verjetno ne bomo imeli veliko posesti žoge in ne bomo preveč dominantni. Pričakujem hud boj, veliko skokov in dvobojev,« je nizal Katanec, ki ni pozabil povedati, da bo Škotska proti Sloveniji lovila zadnji vlak za vključitev v igro za nastop na svetovnem prvenstvu, saj je na dosedanjih štirih tekmah zbrala prav toliko točk. Slovenija je trenutno na drugem mestu z dvema točkama zaostanka za vodilno Anglijo.