Zaradi grožnje je 16 ameriških senatorjev že pisalo vodstvu ameriškega hokeja, naj hitro reši zadeve in naj žensko ekipo obravnava enakovredno. V ponedeljek je potekal izredni sestanek, kjer so govorili o povračilu potnih stroškov, dobavi opreme, izplačilu dnevnic in poročanju o uspehih. Poleg tega, da se pogajanja o višini plač hokejistk in dogovori o pravicah vlečejo enostavno predolgo, je jabolko spora seveda denar, ki ga za ženski hokej skorajda ni.

Ameriški hokej mladim moškim ekipam nameni več kot tri milijone evrov, medtem ko programa za razvoj ženskega hokeja sploh ni. In to navkljub temu, da so hokejistke ZDA osvojile zadnje tri svetovne naslove in sedem od zadnjih devetih, prav tako pa jim nikoli ni ušla medalja na olimpijskih igrah. Zveza je zatem, ko so igralke sredi marca napovedale bojkot, mrzlično iskala nadomestne igralke. Tako mrzlično, da so razmišljali celo o puncah v kategoriji do 16 let. Na ledeno ploskev z odraslimi, profesionalnimi igralkami bi torej postavili kar najstnice.

Premalo denarja in premalo tekem

Ameriška hokejska zveza trenutno reprezentantkam nameni 5.500 evrov za polletno obdobje v sklopu olimpijskih iger, nadaljnjih 42 mesecev nato niso njihova skrb. Preostanek zaslužka hokejistk pride iz naslova ameriškega olimpijskega komiteja, ki športnikom različnih panog namenja finančne nagrade za dosežke na svetovnih prvenstvih in olimpijadah. Poslednja možnost so še štipendije, zopet oprte na dosežke posameznic. Igralke želijo pogodbo, na podlagi katere bi prejemale določen dohodek skozi celoten štiriletni olimpijski cikel. Približno polovica ameriške izbrane vrste si mora namreč denar za normalen potek treniranja in tekmovanja služiti z drugo ali celo tretjo zaposlitvijo. Glede na nizko število tekem v državnem prvenstvu nekatere v želji po boljši pripravljenosti nastopajo v moških rekreativnih ligah.

Izredna podpora (športne) javnosti

Jocelyne Lamoureux-Davidson, dvakrat srebrna na olimpijskih igrah, pravi, da je igranje ženskega hokeja polna zaposlitev, odsotnost dohodka pa predstavlja igralkam finančno obremenitev in veliko stresa. »Z možem se trenutno pogovarjava o tem, ali bo igranje hokeja prineslo več težav, kot si jih lahko privoščiva? Uresničevanje sanj na žalost hkrati pomeni sprijazniti se z realnostjo finančnega bremena.« Dogajanje okoli ženske ameriške reprezentance je kmalu zaokrožilo v medijih, sledila je odločna podpora ženskih in moških hokejskih ekip ter tudi velikega dela (športne) javnosti. Bojkot so ob neureditvi razmer napovedali še ameriški hokejski reprezentantje.