Južna Koreja je kot zanimivost ena najbolj homogenih držav na svetu, kar 96-odstotkov prebivalcev je namreč etničnih Korejcev. So pa v zadnjem času bolj zainteresirani glede dodelitve državljanstva tujim hokejistom. Kot zadnji, ki čaka na korejsko državljanstvo, je Kanadčan Alex Plante, ki je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da si na olimpijskih igrah v Pjongčangu želi igrati za Južno Korejo.

»To je zadnja priložnost, da bi kdaj lahko zaigral na olimpijskih igrah,« je dejal 29-letni Plante, ki bo, če mu bo prošnja za korejsko državljanstvo odobrena, sedmi hokejist iz Severne Amerike v reprezentanci Južne Koreje. Doslej vse prej kot konkurenčna reprezentanca bo na ta način dostojen nasprotnik najboljšim hokejskim državam na svetu.

Korejski trener Jim Paek dvakrat dvignil Stanleyjev pokal

Selektor južnokorejske reprezentance je Jim Paek, prvi korejski hokejist, ki je zaigral v severnoameriški ligi NHL in ki je s Pittsburgh Penguins na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja dvakrat celo osvojil Stanleyjev pokal. Poleg tega je bil za kratek čas igralec Kopitarjevih Los Angeles Kings in Ottawe Senators. Zbral je tudi 48 nastopov za kanadsko hokejsko reprezentanco.

Kitajska razvija nogomet, Južna Koreja hokej

Vlada Južne Koreje je namenila veliko denarja v razvoj hokeja, najeli so veliko število tujih trenerjev in zgradili številne nove objekte. Zanimivo pa je, da imajo v državi, ki ima 50 milijonov prebivalcev, trenutno le 133 profesionalnih hokejistov.