Alpske smučarke so nekoliko bolj prekrile podočnjake, smučarji manj, potem ko so se s finala svetovnega pokala v alpskem smučanju vrnili v Slovenijo. Ilka Štuhec je bila glavna zvezdnica, saj je razkazovala mala kristalna globusa, ki si ju je prislužila v skupnem smukaškem in kombinacijskem seštevku, hkrati pa tudi kolajne za drugo mesto v skupnem in superveleslalomskem seštevku ter naslov smukaške svetovne prvakinje. Mariborčanka si bo v naslednjih dneh vzela nekaj dni počitka in se bo odpravila na morje, s prvim aprilskim dnem pa jo s krajšimi premori čakata dva meseca napornega treninga na evropskem snegu.

Ana Drev, Ana Bucik in Žan Kranjec bodo že konec tedna tekmovali na državnem prvenstvu, zato ne bodo imeli veliko časa za počitek. V nadaljevanju pomladi tako njih kot tudi Boštjana Klinete in Martina Čatra, ki sta bivanje v ZDA podaljšala za dva dneva ogleda Los Angelesa, čakajo treningi na snegu. Večino med njimi čaka testiranje opreme za novo sezono; Ani Drev recimo poteče pogodba z opremljevalcem Völklom, kateri od smučarjev pa bo tudi na skrivaj preizkušal opremo najboljših proizvajalcev. Vse v želji, da bi v olimpijski sezoni stopil na sneg z najboljšo opremo v čim boljši formi.

»Morda so po televiziji vse čestitke videti iskrene, a ni tako. Vsaka nima iskrene zgodbe. A tako pač je. Jaz sem svoje naredila in bila kar uspešna,« je odgovorila Ilka Štuhec, ki je bila po svetovnem prvenstvu več kot mesec dni odsotna, saj je najprej tekmovala v Švici, nato v Južni Koreji ter za konec na dveh prizoriščih na zahodu ZDA. Štajerka je oznanila, da se bo v prihodnji sezoni ekipi pridružil nov par rok. Luka Križaj bo pomagal tako pri servisu kot na terenu. »Prihaja nova moč, ki naj bi malce razbremenila predvsem Grego Koštomaja in mamo Darjo Črnko. Iskali smo nekoga, ki bo pripravljen delati in se bo dobro vključil v ekipo. Pri odločitvi smo bili soglasni,« je pojasnila Mariborčanka.

Predstavniki panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije optimistično zrejo v olimpijsko sezono. Predsednik zbora in odbora Iztok Klančnik je ponosno dejal, da je bil proračun panoge v tej zimi za 100 tisoč evrov višji kot lani. Dejanska številka je bila na podlagi uspešnega pridobivanja novih sponzorjev še višja in je znašala okrog dva milijona evrov, a mora tako panoga kot SZS pokriti milijonski dolg, kar ji gre v letih vodenja Enza Smrekarja vsaj tako dobro od rok, kot kažejo rezultati alpskih smučarjev v tej sezoni.

Prihodnji mesec bo odbor za alpsko smučanje sprejemal proračun v olimpijski sezoni. Znano je, da bi za mirnejši vstop v najpomembnejšo sezono štiriletnega ciklusa potrebovali dodatnih 300 do 400 tisoč evrov. V naslednjih dneh bo potekalo dogovarjanje med ekipo Ilke Štuhec in SZS. Trenutno med vsemi vlada pozitivizem kot v vsej sezoni. Grega Koštomaj pa je jasno povedal, da uspehi niso poceni. »Ko si enkrat v vrhu, ni veliko terenov, na katerih lahko treniraš. In ti tereni so zelo dragi. Zato prav pride vsak evro, s katerim si lahko v alpskem smučanju kupiš boljše pogoje. Drugače te pač ni zraven,« je preprosto računico v dragem športu, v katerem ni prostora za siromake, pojasnil Grega Koštomaj.