Kitajska bo vztrajala pri poglabljanju reform in promovirala stabilen gospodarski napredek. Kitajska vlada nadaljuje temeljite reforme na najpomembnejših področjih in promovira pospešeno prilagoditev gospodarske strukture, kar že daje pozitivne rezultate. V letu 2016, ko se je globalno gospodarstvo soočalo z depresijo, je kitajski BDP še vedno beležil 6,7-odstotno rast. Kitajska je v preteklem letu ustvarila 13,14 milijona novih delovnih mest, za 12,4 milijona zmanjšala število revnega kmečkega prebivalstva, privabila več kot 130 milijard dolarjev tujih investicij in prispevala 39 odstotkov globalne gospodarske rasti. V letošnjem poročilu dela vlade premierja Li Keqianga je za leto 2017 napovedana okrog 6,5-odstotna gospodarska rast. Ta cilj je skladen z objektivnimi zakonitostmi gospodarske rasti. Kitajska bo še več energije namenila strukturnim spremembam in spodbujanju reform. Še več pozornosti bo namenjene kvaliteti razvoja in učinkovitosti.

Pojavljajo se vedno nove priložnosti za razvoj kitajsko-slovenskih odnosov. Premier Li Keqiang je v poročilu o delu vlade poudaril, da je ena pomembnejših nalog za leto 2017 nadaljnje odpiranje Kitajske svetu in izpopolnitev strategij odpiranja. Pospešiti je treba izgradnjo odprtega ekonomskega sistema ter promovirati poglobljeno odpiranje na najvišji ravni. To je zelo ugodno sporočilo za razvijanje kitajsko-slovenskih odnosov. Lani smo bili priča pozitivnemu napredku gospodarskega sodelovanja med državama. Dosežen je bil preboj pri nekaterih projektih večjega obsega.

Podpisan je bil sporazum o strateškem sodelovanju med kitajskim podjetjem Sino GA Group in slovenskim podjetjem za proizvodnjo letal Pipistrel. Na podlagi 500 milijonov evrov vredne investicije se bo s prenosom slovenskega patenta proizvodnja začela tudi na Kitajskem. Sklad za investicijsko sodelovanje med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope (China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund, China-CEE Fund) je investiral 22 milijonov dolarjev v nakup 84,1-odstotnega deleža slovenskih podjetij Javna razsvetljava ter JRS družba za razsvetljavo, signalizacijo, inženiring in proizvodnjo električne energije. Podjetje Shenzhen Tianjianyuan Investment Fund Management je prek podjetja SHS Aviation zračni promet za 13 milijonov evrov kupilo upravitelja mariborskega letališča, podjetje Aerodrom Maribor. Podjetje Zhejiang Jinke Entertainment Culture je prek podjetja United Luck Group iz Hongkonga za milijardo ameriških dolarjev kupilo vse delnice podjetja Outfit 7, kar je postal največji projekt trgovskega sodelovanja med Kitajsko in Slovenijo zadnjih let. Verjamemo, da bodo Sloveniji vsi ti projekti prinesli dodatne zaposlitvene priložnosti in v slovensko gospodarstvo vlili novo energijo.

Iniciativa En pas in ena pot bo še naprej neutrudno napredovala, saj po nekaj več kot treh letih, odkar jo je predsednik Xi Jinping predstavil, prinaša vedno nove rezultate na številnih področjih sodelovanja. Odziva se na prizadevanja vključenih držav za okrepitev odnosov z vzajemnimi koristmi ter promovira koncept tolerantnega razcveta, ki temelji na skupnem načrtovanju, skupni izgradnji in skupnem uživanju sadov. Pripomogla bo k uresničitvi globalizacije z bolj univerzalnimi koristmi, promovirala tolerantni razvoj in postala praktična uresničitev ideje Skupnosti človeške usode (Community of Human Destiny). Kitajska je pripravljena s Slovenijo, ki je pomembna država vzdolž »enega pasu in ene poti«, načrtovati in graditi skupno prihodnost ter uživati sadove skupnega dela. Kitajska bo maja organizirala mednarodni simpozij En pas in ena pot, ki bo gotovo prispeval novo energijo k ustvarjanju dobrobiti prebivalcev vseh držav. Uspehi kitajskega razvoja so neločljivo povezani z globalizacijo in tudi kitajska vrata ostajajo odprta. Kitajska s široko razprtimi rokami vabi prebivalce vseh držav, da sedejo na kitajski »hitri vlak«.

Letos obeležujemo 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Kitajsko in Slovenijo. Prepričani smo, da bodo kitajsko-slovenski odnosi v okviru pobude En pas in ena pot pod okriljem partnerstva celostnega strateškega sodelovanja med Kitajsko in Evropo ter prek Iniciative 16+1 brez dvoma dosegli še pomembnejši razvoj.

Ye Hao je izredni in pooblaščeni veleposlanik Ljudske republike Kitajske v Republiki Sloveniji.