Planiški športni praznik je pred vrati, prvi letalci bodo danes preizkusili letalnico, zares pa se bo začelo jutri s kvalifikacijami. Tako kot vsako leto tudi letos pod Poncami pričakujejo veliko ljudi, a manj kot lani, ko so že veliko pred začetkom prireditve pošle vse vstopnice. Letos jih je še nekaj na voljo.

Glede na podatke včerajšnjega dopoldneva so prodali okoli 45.000 vstopnic (5000 za četrtkove kvalifikacije, 10.000 za petkovo tekmo, 20.000 za sobotno in 10.000 za nedeljsko tekmo). Kot nam je povedal uslužbenec Kompasa Jure Uranjek, je sobotna prireditev skorajda že razprodana, medtem ko gredo za med predvsem vstopnice za tribuno Kavka, ki je za nedeljo razprodana, za preostale dni pa je na voljo še nekaj prostora. Organizatorji v vseh dnevih skupaj pričakujejo okoli 70.000 obiskovalcev; k tem so poleg kupcev vstopnic prišteti tudi gostje – od sponzorjev do uradnih oseb.

Prilagojen prometni režim

Ker bo regionalna cesta v Zgornjesavski dolini zelo obremenjena, niso odveč podatki, povezani s prometom. V Planici bodo lahko parkirali tisti, ki bodo tja prišli dovolj zgodaj, druge bodo organizatorji usmerili na parkirišča od Rateč do Kranjske Gore. Vsem obiskovalcem bodo na voljo brezplačni avtobusni prevozi iz Kranjske Gore in okolice do skakalnic, zato organizatorji svetujejo, naj se v Planico ne odpravljajo z osebnimi avtomobili. Prednost pri vstopu na območje nordijskega centra bodo imeli namreč avtobusi.

Krožni promet z avtobusi se bo začel nekaj ur pred tekmo, vstopne točke pa bodo v Kranjski Gori, Podkorenu in Ratečah. Poseben krožni promet bodo imeli na voljo obiskovalci z vstopnicami VIP in akreditacijami, vstopna točka bo pred hotelom Kompas v Kranjski Gori. Organizatorji obiskovalce prosijo, naj ob vračanju iz Planice v avtobuse vstopajo strpno, umirjeno in pazljivo. Vstopanje bodo nadzorovali varnostniki in reditelji, ki bodo s pomočjo varnostnih ograj in nadzorovanih vhodov skušali poskrbeti za čim manjšo gnečo in čim hitrejši odhod ljudi.

Da bi prihod in odhod gledalcev potekal brez zapletov, bodo poleg policistov skušali zagotoviti reditelji in varnostniki na področju prometa. Teh bo v soboto, ko pričakujejo največ ljudi, čez sto (103), v četrtek, ko bo gledalcev najmanj, pa 56.

Organizatorji odsvetujejo pot z avtomobilom

Organizatorji imajo tudi ocene o tem, koliko avtobusov se bo pripeljalo v Planico. »Ker so bile lani vse vstopnice prodane že pred prireditvijo, smo imeli natančne podatke, letos pa za noben dan niso razprodane, zato so ocene o številu vozil manj natančne,« je pojasnil vodja komisije za promet in vstopnino pri planiškem organizacijskem komiteju Jože Ajdišek. Glede na te ocene v četrtek, ki bo tradicionalno namenjen predvsem mladim, pričakujejo sto avtobusov, prav tako v petek in nedeljo, v soboto pa naj bi jih prišlo dvesto. Poleg tega pričakujejo kar precej kombijev in avtomobilov, a natančnejših ocen o število teh nimajo. Predvidevajo, da bo največ ljudi z osebnimi avtomobili tako kot lani prišlo v nedeljo.

Organizatorji sicer želijo obiskovalce usmeriti k trajnostni miselnosti, zato svetujejo, naj gledalci v Planico pridejo z avtobusom, vlakom ali naj se dogovorijo za skupni prevoz več oseb v osebnih avtomobilih. Tudi letos bodo v soboto in nedeljo vozili izredni vlaki do Jesenic, od koder bodo avtobusi brezplačno vozili do Planice. To povezavo bodo v petek lahko uporabili tudi redni potniki. Vstopnico za prireditev je mogoče kupiti v paketu z vozovnico za vlak. Na pretekle štiri prireditve so z vlakom prepeljali 7950 ljudi. V duhu trajnostnega razvoja so postavili tudi sto novih zabojnikov za ločevanje odpadkov in uvedli kavcije za kozarce.