Znamenita Kajžnkova hiša v Ratečah, v kateri že dlje časa deluje rateška etnološka zbirka, je pred kratkim postala tudi informacijska točka za turiste. »To je najzahodnejša informacijska točka a širšem območju Kranjske Gore. Obiskovalci po novem pri nas dobijo vse turistične informacije na enem mestu, hkrati pa si lahko ogledajo tudi hišo,« pravi Anja Zornada, koordinatorica za turizem v Ratečah.

Rešili so dve težavi hkrati

Turistom, ki se odpravijo v Planico, tako turističnih informacij ni treba več iskati v Kranjski Gori ali v Mojstrani, pač pa jih lahko dobijo skorajda na poti v bližnjih Ratečah. »Na voljo so jim vse informacije, ki jih potrebujejo, o namestitvah, o dobrih gostilnah z lokalno hrano, ki jih imamo v Ratečah kar nekaj, o prireditvah in podobno,« našteva koordinatorica. Med glavno turistično sezono bo hiša odprta vse dni v letu, ko je obiskovalcev manj, pa od torka do sobote.

Potreba po takšni informacijski točki se je pokazala po tem, ko je v Planici decembra predlani zaživel nov nordijski center, pravi direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Ta je v Planico in v vso Zgornjesavsko dolino privabil številne goste, ki pa v neposredni bližini tovrstnih informacij na enem mestu, tudi če so jih iskali, niso mogli dobiti.

»Opazili smo, da imajo Rateče velik neizkoriščen potencial. Odločili smo se, da rešimo dve težavi naenkrat. Po eni strani smo se povezali s Planico in dodatne programe ponujamo tako posameznikom kot agencijam, po drugi strani pa s tem privabljamo ljudi v Kajžnkovo hišo, ki doslej ni imela večjega obiska. Zdaj si bodo lahko obiskovalci, ki bodo prišli po informacije, bogato etnološko dediščino Rateč tudi ogledali,« pravi Veber.

Skačejo tudi v Ratečah

Na zbirko v Kajžnkovi hiši so Ratečani zelo ponosni, pravi Anja Zornada, zato bodo večjega števila obiskovalcev veseli. »Hiša je bila obnovljena prav na pobudo domačinov. Etnološka zbirka v njej je resnično bogata in posebna.« Da je hiša vredna ogleda, po njenem opažanju obiskovalce prepriča že sončna ura na njeni fasadi, ki še vedno deluje. »V hiši pa deluje tudi prvi simulator skokov. Obiskovalci se lahko na njem preizkusijo in naredijo kakšen dolg skok,« predlaga.

Hišo je sicer v preteklosti uničil požar, opozarjajo v Gornjesavskem muzeju Jesenice, saj deluje pod njihovim okriljem. Leta 1995 jo je odkupila kranjskogorska občina in jo do leta 2004 obnovila pod strokovnim vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj. Danes Kajžnkova hiša po podatkih muzeja sodi med obnovljene objekte z zelo ohranjeno ljudsko arhitekturo, med drugim se lahko pohvali tudi z rekonstrukcijo opreme črne kuhinje in shrambe.

Vsebino hiše pa bodo še dopolnjevali, pravi Veber. V Turizmu Kranjska Gora razmišljajo, da bi pripravili nove igrane in vodene vsebine, radi bi vzpostavili manjšo trgovino s spominki.

Razvijajo se tudi drugi kraji

»V Turizmu Kranjska Gora se že kar nekaj časa zavedamo, da so za uspešen razvoj turizma pomembni dobro razviti prav vsi kraji v dolini. Na podoben način, kot ga uvajamo v Ratečah, smo lani začeli delati v Mojstrani, kjer smo zaposlili koordinatorja prireditev v Slovenskem planinskem muzeju. To se je izkazalo za zelo dobro, saj se Mojstrana zelo dobro razvija,« opaža Veber.

V zadnjem letu se je v Mojstrani precej spremenilo, se strinja tudi tamkajšnji koordinator za turizem Matjaž Podlipnik. Mojstrano in njene prireditve obiskuje vse več ljudi, z lansko nagrado pa se je po njegovem ponovno zapisala na zemljevid slovenskih turističnih krajev. Turistična zveza Slovenije je namreč Mojstrano oktobra lani uvrstila na tretje mesto najbolj gostoljubnih izletniških krajev v Sloveniji, Kranjska Gora pa je bila zmagovalka v gostoljubju med turističnimi kraji.