Uvoz na parcelo, parkirišče in vhod v hišo

Hiša ima močno intenzivno barvo, zato smo objekte umirili z nežnima pastelnima barvama – svetlo sivo, ki je skoraj bela, in temnejšo sivo. Dvorišče je bilo delno tlakovano, vendar pa ni bilo pripravljenih temeljev, odtokov in razpeljane elektrike v zunanjem prostoru. Tako je bilo tlakovano površino treba razgrniti in narediti potrebne temelje za nadstrešek za avtomobile in lopo.

Parcela je bila z vseh strani obdana z žičnato ograjo, ob kateri se bodo zarasle ciprese, uvoz na parcelo pa je zagrajen z drsnimi električnimi kovanimi vrati. Obstoječo ograjo smo ohranili in ob njej postavili betonski zidec, kjer smo vgradili poštni nabiralnik, domofon in hišno številko. Barvo zidca smo poenotili z barvo hiše, zraven pa naredili sodoben nadstrešek.

V nadstrešek smo vgradili letvice, ob katerih bomo posadili plezalke, pod eno streho pa je tudi lopa, ki prostorsko zadošča in je nadomestilo kleti, ki je hiša nima. Uta ima urejeno prezračevanje, v njej pa sta urejeni tudi elektrika in voda. Ko parkiramo avto, nas pot vodi do vhoda v hišo, ta je zdaj zaščiten. Oblikovno je usklajen z ostalimi nadstreški, portalni sistem je nadkrit s steklom, pregradna stena pa omogoča, da bo vhod s plezalkami postal prijeten zelen kotiček.

V prijetnem kotičku bivalnega vrta uživamo na terasi, pripravljamo hrano in se sproščamo v vodi

Nadstreške v tem delu smo želeli imeti bolj svetle, zato smo jih pokrili s steklom. V samo konstrukcijo smo integrirali elektriko in luči. Ideja teh nadstreškov je, da se vidi kombinacija treh materialov: lesa, kovine in stekla, zato so tudi detajli namenoma vidni. Lega terase je na jugozahodu, zato je dopoldansko sonce močno, popoldansko bivanje pa že v senci, ta vidik moramo upoštevati tudi pri načrtovanju nadstreškov in kdaj jih bomo največkrat uporabljali.

Konstrukcije so ravne, naklon strehe za odtekanje vode in snega smo naredili s steklom, ki je postavljeno na distančnike. Takšna zračna rešitev pa je ustrezna tudi za integracijo senčil in plezalk, tako na stropu kot s strani. Lepi ambienti so nastali s sodelovanjem naročnika, projektantov in izvajalcev. Naštudirana gradnja daje kakovostnejše rezultate pri izvedbi ter večje zadovoljstvo pri končnem bivanju v lastnem zunanjem prostoru. (mk)