Iz njive v zelenico, iz zajčnika v lopo

Lastniki so se odločili, da zelenjavni vrt, ki je v preteklosti služil pridelovanju vrtnin, zamenjajo za ravno travnato površino, na kateri se odlično počuti tudi hišni ljubljenček. In na zaključku parcele stari zajčji hlev preobrazijo v vrtno uto. Ohranili smo obstoječi zidani skelet, naredili novo streho ter dodali leseni panelni steni z vrati in prezračevalno rešetko. Urejeno enoto ob previsu stanovalci potrebujejo za shranjevanje vrtnega orodja, opreme ter za zimsko spravilo balkonsko-vrtnih rastlin.

Tudi brežina dopušča možnosti za uporabne kotičke

Višinske razlike premošča oporni zid, nad katerim so bile včasih zasajene vinske trte, zdaj pa so uredili cvetočo zazelenitev in letno kuhinjsko polico z betonskim žarom. Od tod v nagnjen teren na streho drvarnice vodijo stare betonske stopnice, ki smo jih oblekli v macesnov les. Kovinska konstrukcija na terasi stare drvarnice je bila pokrita z azbestno-cementnimi ploščami, ki smo jih odstranili ter pridobili vzhodno teraso za sončenje in sušenje perila, odmaknjeno od pogledov. Objektu smo dodali lesene ograjne ročaje in spodnja zračna drsna vrata, ki predstavljajo vhod v dodatne shrambne prostore ob hiši.

Južna terasa je prostor intime, zahodna pa balkonskih razgledov

Na terasi smo na točkovna kovinska sidra postavili lesen nadstrešek, ki ima zaradi stopniščnega dostopa iz notranje dnevne sobe zamaknjeno streho od stebrov navznoter. Dodana je tudi horizontalna stena, ki ščiti pred vetrom, močnim popoldanskim soncem in zagotavlja zasebnost. V pokritem prostoru smo na tla dodali še lesene podnice, po katerih se lahko stanovalci sprehajajo bosi. Podeskana streha z dvoodstotnim naklonom ima v konstrukciji skrito odvodnjavanje, pokrita je s PVC-folijo in zaključena z obrobljeno pločevino. Izpod nadstreška je možen dostop pod zahodna balkona s horizontalnimi letvami, ki iz nadstropja nedvomno ponujata sanjske razglede. Oblikovni slog lesene preobrazbe izhaja iz arhitekturnega stila in marelično-bele fasade. Zatorej smo dvobarvno kombinacijo izvedli v ograji z belim ročajem, vrtni lopi z belo steno ter nadstreškom in belimi savskimi prodniki.

Špela Pavlič Kos in Jože Kos

Foto: Mizarstvo Kos