Napada Italijank Federice Brignone v alpski kombinaciji in Sofie Goggia v smuku je Ilka Štuhec ubranila ter si na zadnjih tekmah priborila mala kristalna globusa. Superveleslalomski napad Tine Weirather pa je bil danes premočan. Alpska smučarka iz Liechtensteina je z zmago zaostanek 15 točk za Štuhečevo spremenila v pet točk prednosti ter se veselila prvega malega globusa v bogati in uspešni karieri. Ilka Štuhec je bila odlična druga, se 13. v tej sezoni uvrstila na zmagovalne stopničke, kar pa ni bilo dovolj, da bi v tej sezoni osvojila še tretji mali kristalni globus. Športno se je poklonila izjemni tekmici.

»Kako naj bom razočarana, če sem druga? Vsaka uvrstitev na zmagovalne stopničke je nekaj posebnega,« je odgovorila Ilka Štuhec, ko so jo na avstrijski televiziji kmalu po koncu vprašali, ali je razočarana, ker ni osvojila novega kristalnega globusa. »Superveleslalom je bil zahteven in se na njem ni dalo le napadati. Treba je bilo smučati pametno in taktično. Tina je bila tokrat hitrejša. Od srca ji čestitam,« je pripovedovala Ilka Štuhec ter dejala, da bo v nadaljevanju finala svetovnega pokala zanesljivo tekmovala v veleslalomu, medtem ko se bo o slalomskem startu še odločila. Pred zadnjim dvema preizkušnjama v svetovnem pokalu namreč za vodilno Mikaelo Shiffrin zaostaja za 198 točk, kar pomeni, da ima še vedno teoretične možnosti za osvojitev velikega kristalnega globusa. Praktičnih bržčas nič več.

Štajerka je danes dobila številna vprašanja o smukaškem slavju. Dejala je, da časa za veselje ni bilo, saj jo je naslednji dan čakala izjemno pomembna preizkušnja. Povedala pa je tudi, da ji smukaški globus pomeni več kot naslov svetovne prvakinje. »Na svetovnem prvenstvu je le ena tekma, medtem ko se globusi osvajajo s konstantnostjo skozi vso sezono.«

Tina Weirather žanje sadove

27-letna Tina Weirather je eno leto starejša od Ilke Štuhec, tekmici pa sta bili že v mladinski konkurenci. Liechtensteinka prihaja iz znane alpske smučarske družine, saj je njena mati Hanni Wenzel osvojila sedem malih globusov, njen oče Harti Weirather pa je bil v sezoni 1980/81 najboljši smukač. Na športni poti je dokazovala, da ima odlične športne gene, ki ji s trdim delom prinašajo uspehe. Pred tremi sezonami se je z Laro Gut dolgo časa borila za skupno zmago svetovnega pokala, a je v zaključku sezone popustila. V tej sezoni žanje Tina Weirather največje sadove, saj je poleg prvega kristalnega globusa osvojila tudi svojo prvo kolajno na velikem tekmovanju, potem ko je bila v Sankt Moritzu svetovna podprvakinja v superveleslalomu.

»Vedela sem, da mi je uspela odlična vožnja, a se v cilju nisem veselila, saj nisem niti za trenutek pomislila, da Ilka ni sposobna smučati hitreje. Zelo težko je bilo napasti, saj je bila tekma tik pred mojim startom zaradi padca Johanne Schnarf prekinjena. Kljub temu sem se podala odločno, saj sem se zavedala, da lahko Ilko prehitim le z brezhibnim nastopom. Zelo sem vesela, da se mi je izteklo po najlepših načrtih,« se je veselila Tina Weirather. Dejala je, da je na startu prišla do slovenske tekmice ter ji dejala, naj se pošteno pomerita, kar sta tudi storili. »Res sem v tej sezoni naredila nekaj športnih mejnikov. Vsi so prišli na račun trdega dela v preteklosti,« odgovarja alpska smučarka iz Vaduza.

Jansrudu obliž na smukaško rano

Kjetil Jansrud si je superveleslalomski globus priboril že pred finalom. Norvežani so osvojili mali globus šestič zapored. V letih 2012, 2013 in 2014 ga je dvignil v zrak Aksel Lund Svindal, leta 2015 Jansrud, lani pa Aleksander Aamodt Kilde. Osrednji superveleslalomski junak zime se bo iz Aspna vrnil tudi z grenkim spominom, saj je v sredo izgubil boj za mali smukaški globus, ko ga je na zadnji tekmi prehitel Peter Fill. In čeprav so mali kristalni globusi navzven enaki, se razlikujejo po pomembnosti. Smukaška lovorika pa je v svetu alpskega smučanja vredna več kot zmaga v sorodnem superveleslalomu.

Tudi moški superveleslalom je imel številne zanke, temperature pa so bile v primerjavi z ženskim superveleslalomom višje, tako da je bila proga precej mehkejša. Najhitrejši je bil Avstrijec Hannes Reichelt, ki je po zmagi v smuku v Garmisch-Partenkirchnu dosegel drugo zmago v sezoni. Italijan Dominik Paris je podobno kot Ilka Štuhec aspenski smukaški zmagi dodal še drugo mesto v superveleslalomu, tretje mesto pa sta si delila Švicar Mauro Caviezel in Kilde. Nastop Boštjana Klineta je bil do zadnjega negotov, saj mu je današnji padec povzročil bolečine v kolenu, a so se v slovenskem taboru po pregledu odločili, da bo vendarle tekmoval. Mariborčan je odstopil ter drugič v dveh dneh ostal brez uvrstitve. Martin Čater je ob debiju na finalu svetovnega pokala ostal brez točk, saj je zasedel 16. mesto, potem ko na finalu prejme točke le najboljša petnajsterica. »Imel sem dobre informacije s proge, dobro startno številko, smučal pa sem slabo in svojeglavo. Ubral sem svojo linijo in se nisem držal dogovora. Na dveh ključnih delih sem povsem zgrešil idealno linijo,« se je ob koncu sezone posul s pepelom Martin Čater, ki bo imel priložnost za popravni izpit na današnji ekipni preizkušnji.