Na finalu svetovnega pokala v alpskem smučanju bodo od danes naprej potekali sklepni boji sezone, znani bodo vsi nosilci malih kristalnih globusov. Tekmovalo bo šest slovenskih alpskih smučarjev, ki so se v uvrstili med najboljših 25 v posamezni disciplini. To so: Ilka Štuhec, Ana Drev, Ana Bucik, Boštjan Kline, Žan Kranjec in Martin Čater. Med njimi so kar trije novinci, saj bodo Bucikova, Kranjec in Čater prvič tekmovali med alpsko smučarsko elito, kar priča, da so v tej sezoni naredili velik preboj. Le moški slalom je disciplina, v kateri slovensko alpsko smučanje ne bo imelo svojega predstavnika.

Prvi se bodo na finalu pomerili smukači. Boštjan Kline ima pred zadnjo preizkušnjo sezone teoretične možnosti, da se v skupnem smukaškem seštevku prebije med najboljšo trojico. Potreboval bi vrhunski rezultat in nekoliko slabše uvrstitve največjih tekmecev. Za mali kristalni globus se bosta pomerila Kjetil Jansrud in Peter Fill. Norvežan ima 33 točk prednosti, kar pomeni, da bi z drugim mestom zanesljivo postal smukaški kralj sezone. Za tretje mesto se bodo borili Dominik Paris, Hannes Reichelt, Beat Feuz in Kline, ki za Parisom zaostaja 41 točk.

»Tekma na finalu svetovnega pokala mi nikoli ni pomenila več kot katera druga. Danes in jutri me v Aspnu čaka zadnji psihološki preizkus v tej sezoni, v kateri sem veliko eksperimentiral. Obdržati moram namreč mirno kri in se boriti za vrhunski rezultat, kot sem to počel do zmage v Kvitfjellu. Po njej sem mislil, da moram le presmučati smuk in me v cilju čaka nova vrhunska uvrstitev, a ni bilo tako. Tik pred finalom sem se torej naučil nekaj novega, kar bom skušal unovčiti v Aspnu,« napoveduje Boštjan Kline.

Manj razburljivo naj bi bilo v boju za smukaško kraljico sezone. Ilka Štuhec ima namreč 97 točk prednosti pred Sofio Goggia, ki je ob koncu sezone znova našla pravo formo. V še boljši je Mariborčanka, ki se je po nastopu na svetovnem prvenstvu najprej na petih preizkušnjah zapored uvrstila med najboljšo trojico, niz pa prekinila prejšnji teden na veleslalomu v Squaw Valleyju, kjer je odstopila. Štajerki za osvojitev prvega slovenskega ženskega smukaškega globusa zadošča uvrstitev na 15. mesto. Najbližje osvojitvi globusa je bila v rekordni sezoni 2012/13 Tina Maze, ko je za Lindsey Vonn zaostala za eno točko.

»Pot do Aspna je bila noro naporna. Iz Švice v Južno Korejo, potem v Kalifornijo in nazadnje v Kolorado. Vmes smo imeli nepričakovan ogled San Francisca, kjer smo se zaradi vremena zadržali dlje, kot smo mislili. Ves čas smo si v ekipi prizadevali, da bi obdržali ritem treningov, tekem in počitka, kar je bilo zelo težko,« iz Aspna sporoča Ilka Štuhec. »Proga v Aspnu mi je zelo všeč, tudi sneg je noro dober. Veselim se tekem. Pristop bo takšen kot vselej doslej. Od sebe bom dala vse, na koncu pa videla, kaj bo to prineslo,« napoveduje Štuhčeva.