Hrvaški Agrokor bo v kratkem prodal štiri večje Konzumove trgovske centre. Južnoafriški nepremičninski sklad Tower Property Fund bo zanje odštel 66,4 milijona evrov. Na podlagi sklenjenega dogovora namerava Konzum centre najeti za 12-letno obdobje.

Ob prodaji Konzumovih centrov je eno od vprašanj, ki se zastavljajo, naslednje: kdaj se bo Agrokor pod vodstvom Ivice Todorića lotil prodaje Mercatorjevih trgovskih centrov. V Mercatorju so s pojasnili skopi, pravijo le, da skladno s svojimi dolgoročnimi strateškimi smernicami nadaljujejo monetizacijo in odprodajo neosnovnih dejavnosti.

Kmalu po prevzemu Mercatorja leta 2014 je Agrokor začel prodajati za okoli 200 milijonov evrov poslovno nepotrebnih nepremičnin, skoraj 50 trgovin in trgovskih središč na Hrvaškem, Pekarne Grosuplje, hčerinskih družb Mercator Emba in Intersport, tekstilnega trgovca Modiana in turistične dejavnosti M Holidays.

Pekarno Grosuplje je Agrokor prodal družbi Don don, blagovni znamki kave Santana in Loka pa je kupila hrvaška družba Franck. Ponudbe za Intersport niso bile skladne s pričakovanji, M Holidays pa je prevzel Kompas, v katerem je največji posamični lastnik Agrokor. V kateri fazi je prodajni postopek Modiane, za nakup katere se je zanimala Sportina, v Mercatorju niso pojasnili.

Za zdaj še ni znano, koliko nepremičnin je Mercator prodal in kako je posloval lani. V prvih devetih mesecih lani je Skupina Mercator dosegla 1,95 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2014 predstavljalo dvoodstotni padec. Pri tem je čisti dobiček znašal 31 milijonov evrov, medtem ko je v enakem obdobju leta 2014 ustvaril 12 milijonov evrov izgube.

Prodaja trgovskih centrov po Balkanu

Koliko Konzumovih trgovskih centrov nameravajo prodati, v Agrokorju niso razkrili. Po poročanju hrvaškega časnika Poslovni dnevnik so že pred leti napovedali, da nameravajo prodati približno tretjino maloprodajnih objektov. Podobnih poslov, kot je omenjeni z južnoafriškim skladom, je v preteklosti Agrokor izpeljal že nekaj. Najprej je leta 2007 prodal šest Konzumovih objektov za 54 milijonov evrov družbi Carpathian Pic. Leta 2010 je nepremičninskemu skladu W. P. Carey prodal še poslovno-distribucijski center v Zagrebu, in sicer za 77 milijonov evrov.

Podobno kot Todorić se za prodaje trgovskih centrov po Balkanu odloča tudi srbski poslovnež Miroslav Mišković. Pred dnevi je za dobrih 200 milijonov evrov prodal trgovska centra Delta City v Beogradu in Podgorici. Kupec je bil finančni sklad Hyprop investment limited, ki tako kot prevzemnik Konzumovih centrov prihaja iz Južnoafriške republike.