Da so bile poti najboljših alpskih smučark v preteklih tednih še napornejše, je poskrbelo vreme v Kaliforniji. Potem ko so alpske smučarke po desetih urah iz Južne Koreje pripotovale v San Francisco, svoje poti niso nadaljevale proti jezeru Tahoe, kjer se bo v bližnjem Squaw Valleyju nadaljeval svetovni pokal v alpskem smučanju. Na prizorišču je namreč močno snežilo, tako da so smučarke, med katerimi sta bili tudi Ilka Štuhec in Maruša Ferk, obstale na letališču v San Franciscu in čakale na lepše čase, ki so jih dočakale po 14 urah.

Squaw Valley je leta 1960 gostil olimpijske igre, zadnje tekme svetovnega pokala na tem smučarskem središču pa so potekale leta 1969. Na olimpijskih progah so se kalili številni odlični alpski smučarji, med njimi tudi Julia Mancuso, olimpijska veleslalomska prvakinja iz Torina leta 2006. Če omenimo še Travisa Ganonga, Darona Rahlvesa in Marca Sullivana, postane jasno, da mondeno smučišče s prostranostjo ponuja sijajne pogoje za preboj med najboljše v hitrih disciplinah.

Tekmovalke se bodo za točke svetovnega pokala merile na progi Rdeči pes. »To je ena najtežjih prog, na katerih se bo odvijal svetovni pokal. Na njej sem praktično odrasla, saj sem tu trenirala vsak dan,« pravi Julia Mancuso. Domačinka, ki po poškodbi ne najde prave forme, dodaja: »Vselej sem v domači dolini čutila olimpijski pridih Squaw Valleyja. Zelo pomembno za mlade alpske smučarje je, da vidijo najboljše tekmovalke na svetu od blizu, še posebej v času, ko blesti Mikaela Shiffrin.« Organizatorji sporočajo, da sta obe tekmi razprodani in da bo alpsko smučanje v naslednjih dveh dneh v sicer spomladanskih temperaturah doživelo lepo reklamo.

Združene države Amerike so v tej sezoni že gostile tekme svetovnega pokala, in sicer na vzhodu države v Killingtonu. Tokrat se bodo najboljše smučarke merile na zahodu, kjer Američani največ pozornosti posvečajo Mikaeli Shiffrin. Čudežna Američanka na smučeh bo bržčas že jutri četrtič zapored matirala tekmice v skupnem slalomskem seštevku, saj ima pred zadnjima dvema preizkušnjama 145 točk prednosti pred Slovakinjo Veroniko Velez Zuzulovo, medtem ko tretja Wendy Holdener zaostaja že za 245 točk. Priložnost za novo vrhunsko uvrstitev bo imela Ana Bucik. Primorka bo lahko tekmovala neobremenjeno. V tej sezoni se je trikrat uvrstila med najboljšo deseterico, svojo najboljšo uvrstitev pa je dosegla na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu in Mariboru, kjer je bila sedma. Ana Bucik v skupnem slalomskem seštevku zaseda 12. mesto, z dobro formo ob koncu sezone pa se lahko prebije med najboljšo deseterico.

Tudi v veleslalomskem seštevku ne bi smelo biti dvomov o skupni zmagovalki. Francozinja Tessa Worley je v tej sezoni preprosto najboljša, kar je dokazala tudi na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu. Francozinja novozelandskih korenin ima pred zadnjima dvema preizkušnjama 120 točk prednosti pred Mikaelo Shiffrin. Najboljša Slovenka Ana Drev je trenutno na devetem mestu, imela pa bo zadnji dve priložnosti, da se prvič v tej sezoni uvrsti na zmagovalni oder. V tej sezoni je bila nekajkrat blizu želene uvrstitve, ki bi ji vlila veliko samozavesti pred olimpijsko sezono.