Slovenski alpski smučarki Ilki Štuhec gre v tej sezoni vse po načrtih. Na olimpijski generalki v Južni Koreji se je z dvema uvrstitvama na zmagovalne stopničke utrdila na drugem mestu skupnega seštevka svetovnega pokala, na finalu svetovnega pokala v Aspnu pa bo nosila dve rdeči majici vodilne v seštevku posamezne discipline, saj je prevzela tudi vodstvo v superveleslalomski razvrstitvi. Prizorišče, kjer se bodo čez slabo leto delile olimpijske kolajne, je zapustila z lepimi obeti.

Sofia Goggia je s premierno zmago svetovnega pokala na olimpijski generalki v Pjongčangu za 40 točk zmanjšala zaostanek za Ilko Štuhec v skupnem seštevku najhitrejše discipline alpskega smučanja. Mariborčanka, ki jo je prehitela še Lindsey Vonn, je obdržala 97 točk prednosti pred Italijanko. Goggieva ohranja teoretične možnosti za osvojitev malega kristalnega globusa, a bi morala za takšen podvig zmagati v Aspnu, Ilka Štuhec pa se ne bi smela uvrstiti med najboljšo petnajsterico. Enak vrstni red je bil tudi na včerajšnjem superveleslalomu. 24-letna Italijanka je za štiri stotinke ugnala Lindsey Vonn in ji preprečila 78. zmago v svetovnem pokalu.

Olimpijska proga ji je všeč

»Morda je bilo moje smučanje videti brez napak, a ni bilo tako. V srednjem delu proge sem premalo tvegala, kar se je poznalo pri času. Vseeno sem z novo vrhunsko uvrstitvijo zelo zadovoljna, saj sem se znova uvrstila na zmagovalne stopničke,« je smukaški nastop ocenila Ilka Štuhec. O konfiguraciji terena, na katerem se bodo prihodnje leto delila olimpijska odličja, je dejala, da ima vse smukaške prvine. »Veliko je prelomnic, skokov, ni pa ekstremne strmine, na podlagi katere bi jo lahko ocenila za težavno. Zato si na njej ne smeš privoščiti napake.«

»Uvrstitvam na stopničke se ne gleda v zobe. Prednost so imele tekmovalke z nizkimi startnimi številkami, saj se je proga na določenih delih hitro zmehčala. Ilka, Lindsey in Sofia so odlično izkoristile boljše razmere. Tekmi sta bili dobro organizirani,« je iz Pjongčanga sporočil trener Grega Koštomaj. Ilka Štuhec se je utrdila na drugem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala, vodilni Mikaeli Shiffrin pa se je približala na 178 točk zaostanka. A Američanka bo imela konec tedna v Kaliforniji dve preizkušnji v tehničnih disciplinah, na katerih bo imela priložnost, da bo na finale svetovnega pokala v Aspen pripotovala z varno prednostjo v boju za veliki kristalni globus.

Grega Koštomaj zadovoljen

Na včerajšnjem superveleslalomu je bila Ilka Štuhec dolgo v središču pozornosti, saj je bila skoraj pol ure na mestu vodilne tekmovalke, preden sta jo prehiteli Sofia Goggia in Lindsey Vonn. »Superveleslalomski nastop mi je uspel bolje kot smukaški. Čeprav je bilo oblačno, je bila vidljivost dobra in je omogočala napad. V zgornjem delu sem bila malce bolj pazljiva, v nadaljevanju pa sem napadla. Z izkupičkom sem zelo zadovoljna,« pravi nova vodilna superveleslalomistka sveta. Slovenska zimska junakinja se je po uspešnem nastopu na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu na tekmah svetovnega pokala petič zapored uvrstila na zmagovalni oder, v tej sezoni pa že enajstič.

»Po tekmah v Južni Koreji me najbolj veseli to, da se je Ilka tako dobro spoprijateljila z olimpijsko progo. Dosegla je dve vrhunski uvrstitvi, ki ji bosta prišli prav med pripravami na največje tekmovanje. Ob tem, da ima še nekaj rezerv, saj je bila tako v smuku kot superveleslalomu na nekaterih delih malce previdna,« je bil zadovoljen Grega Koštomaj.

Maruša Ferk je v Južni Koreji dosegla prve smukaške točke v tej sezoni, v superveleslalomu pa je ostala brez njih. Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo nadaljeval konec tedna v Squaw Valleyju, kjer bo v petek zvečer po slovenskem času veleslalom, v soboto pa slalom.