»Robotizacijo delovnih procesov močno podpiram. Roboti nadomeščajo človeka pri umazanih, nevarnih in ponavljajočih se delovnih operacijah. Zato naj otrok ne skrbi, da bodo postali roboti. Trudijo naj se pridobiti čim več znanja, da bodo sami izdelovali robote. Ti so namreč zagotovilo za višjo dodano vrednost. In prav dobiček bomo pri podjetjih lahko obdavčili in ne robotov samih po sebi. Trenutna razprava o posledicah uvajanja robotizacije se mi zdi nesmiselna,« je včerajšnjo otvoritev demonstracijsko-učnega centra naprednih tehnologij v RLS merilni tehniki pospremil Janez Novak, direktor te zlate gazele iz Komende. »Robotizacija pomeni družbeni razvoj, človeku pa omogoča, da je predvsem kreativen,« je prepričan Novak.

V demonstracijsko-učnem centru naprednih tehnologij so zaenkrat postavili CNC obdelovalni stroj v povezavi z robotom in merilnim sistemom Equator, ki omogoča medprocesno merjenje obdelovanca. Ob njem pa tudi koordinatni merilni stroj s 5-osno skenirno glavo z Renishaw tehnologijo, ki omogoča trikrat hitrejše merjenje kot doslej. Otvoritve so se udeležili tudi predstavniki podjetij Riko, Domel in Fanuc.

V novem izobraževalnem centru sodobnih proizvodnih tehnologij na področju meroslovja se bodo uporabniki merilnih strojev in CNC obdelovalnih strojev lahko preizkusili in učili ob uporabi najsodobnejše merilne opreme ter videli, kako lahko s pomočjo robotov in merilnega sistema Equator povečajo učinkovitost in izboljšajo izkupiček njihove proizvodnje. »Zdaj bo uporabnikom bolj jasno, kako se uporabljajo naše tehnologije, kako lahko z njo izboljšajo procese, pohitrijo kontrolo izdelave obdelovanega izdelka, « je pojasnila Martina Gajšek, odgovorna za marketing v RLS merilni tehniki.

Stroji v centru so opremljeni z izdelki njihovega partnerskega podjetja Renishaw, zato bodo v centru izvajali tudi predavanja v sklopu Renishaw akademije. »To je dodana vrednost k naši ponudbi izdelkov, saj bodo seminarje izvajali strokovnjaki s področja merjenja in kontrole procesov. Akademija bo torej za slovenske inženirje in strokovnjake, ki delajo v proizvodnji, odlična priložnost za nadgrajevanje znanja,« je prepričana Martina Gajšek.

Z njim se želijo približati svojim kupcem, da bodo s pravilno uporabo in nadgradnjo svojih obdelovalnih centrov lahko sledili hitremu napredku sodobnih trendov v proizvodnji. »Naša tehnologija uporabnikom ne zagotavlja prihranka, pač pa mu zagotavlja visok dobiček,« med drugim zagotavljajo v RLS.