Prekopavanje ali rahljanje

Čas za prekopavanje je poleg jeseni tudi zgodaj spomladi, ko so tla dovolj suha, da jih lahko obdelamo. Če imamo težka, glinena ali ilovnata tla, jih je treba prekopati. Lahka peščena tla lahko samo globoko prerahljamo z vilami. Tla najprej prerahljamo ali prekopljemo, nato posujemo organsko gnojilo v peletih in z grabljami zagrnemo s tanko plastjo zemlje. Če dežja ni, dobro zalijemo, da se peleti stopijo in so hranila na voljo rastlinam.

Temeljno gnojenje

S pravilnim temeljnim gnojenjem s kakovostnim organskim gnojilom vzdržujemo rodovitnost tal. Izberemo organsko gnojilo z visoko vsebnostjo organske snovi, saj tako zagotovimo hrano mikroorganizmom v tleh, ki iz nje ustvarijo humus. Najboljša organska gnojila vsebujejo tudi huminske in fulvinske kisline, ki so del humusa. Z dodajanjem takšnega gnojila neposredno povečamo humus v tleh. Organska snov se vrinja med glinene delce in rahlja zbita tla. Peščene delce pa povezuje med seboj in tako omogoča boljše zadrževanje vode in hranil.

Kakovostno gnojilo

Kakovostno organsko gnojilo vsebuje poleg vseh glavnih makrohranil (dušik, fosfor, kalij) še veliko različnih mikrohranil (železo, baker, bor, mangan …), s čimer poskrbimo za celostno prehrano rastlin. Pri kakovostnem organskem gnojilu so hranila vrtninam na voljo tudi do šest mesecev, kar zadostuje za osnovne potrebe rastlin. Pri požrešnih vrtninah, kot so plodovke (paradižnik, kumare, jajčevci …) in kapusnice (zelje, cvetača, ohrovt …), pa je poleg temeljnega gnojenja potrebno tudi redno dognojevanje. Temeljno gnojenje vedno opravimo vsaj dva tedna pred sejanjem ali sajenjem vrtnin. V tem času je idealno, če dežuje, če pa dežja ni, je potrebno redno zalivanje. Le tako se bodo peleti stopili in bodo hranila prešla v talno raztopino, kjer bodo na voljo vrtninam.